Niet zonder tranen
het strijdbare leven van Arnold Winsemius
Pieter Winsemius
Uitgegeven:
Amsterdam, 2016
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
23 februari 2016
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Nederland (258.1)
NUR:
Literaire roman, novelle (301)
Codes
ISBN:
978-90-351-4414-9
EAN:
9789035144149
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
8 pagina's
Extra pagina's:
310 pagina
Met illustraties
Bibliografische annotatie
Met literatuuropgave.
Annotatie
Biografie in de vorm van een dagboek van een Nederlandse predikant (1634-1661) die op Formosa (het huidige Taiwan) werkte toen dat eiland een Nederlandse kolonie was.
Flaptekst
Arnoldus Winsemius wordt geboren in Leiden op 26 september 1634. Gedreven door een diep geloof streeft hij het grote doel na om in dienst van de VOC de kerstening van de heidenen op Formosa bevorderen.

Zijn verre nazaat Pieter Winsemius heeft op basis van de overgeleverde aantekeningen een prachtig, gedetailleerd memoriaal samengesteld, waarin hij Arnoldus op levendige wijze laat beschrijven wat hem in de periode van november 1650 tot september 1661 bezighoudt. Aan de hand van korte, heldere dagboekfragmenten lezen we hoe hij zich als jongeman voorbereidt op de zending, hoe hij verliefd wordt, hoe de maandenlange bootreis naar Azië verloopt en hoe hij samen met zijn gezin aan de andere kant van de wereld een leven opbouwt: met vallen en opstaan. Tegelijkertijd zijn we via Arnoldus getuige van de grote staatkundige, kerkelijke en militaire ontwikkelingen in een periode waarin de Republiek op de top van haar macht was en het leven in Formosa hard en snel. Niet zonder tranen verbindt daardoor de 'grote' geschiedenis met het leven van alledag binnen één familie.

Pieter Winsemius was werkzaam bij organisatieadviesbureau McKinsey & Company, twee maal minister van VROM, en lid van de WWR. In het spoor van zijn grootvader en vader is hij daarnaast een gedreven genealoog en onderzoeker van familiegeschiedenissen. Hij schreef op dit vlak onder meer Het koningsvaandel. Reis door het verleden van Friesland (2014).
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen