Korte verhalen
Column door Rodaan Al Galidi (27 december 2017)
In het dagelijks leven ben ik doorgaans op zoek naar iets kleins voor een glimlach op mijn gezicht of een zacht ei voor mijn hart. En dat is hard werk, optimistisch blijven.

Toen ik geen kind meer was, las ik ergens een citaat, wat mij een schrijver van korte verhalen maakte, zelfs toen ik nog nooit een kort verhaal geschreven had, want het gaf mij de kracht om te voelen dat ik het kon. Als ik me niet vergis, was het een citaat van Hemingway: ‘Het korte verhaal is als een ijsberg. Wat eronder verborgen is, is belangrijker dan wat je aan het oppervlakte ziet. En dat wat je niet ziet, steunt op wat je wel ziet.’ Vanaf dat moment geloof ik dat elk mens een schrijver is van korte verhalen. Tenminste, als hij niet veel babbelt, want dan is hij eerder een romanschrijver. Het citaat van Hemingway maakte voor mij in elk geval duidelijk dat wat in een kort verhaal niet gezegd wordt, net zo belangrijk is als dat wat wel gezegd wordt.

Vaak wordt het korte verhaal als literair genre niet belangrijk gevonden. Ik heb wel eens iemand horen zeggen dat het mislukte pogingen zijn om een roman te schrijven. Het korte verhaal is als een eenpersoonstent: je bouwt het op en je kan erin slapen, maar je kan er niet in wonen.

Toch heb ik persoonlijk de voorkeur voor het korte verhaal boven een roman. Bij het lezen van een kort verhaal, ook als het slecht geschreven is, gaap ik nooit. Maar bij romans regelmatig, dik of dun, meesterwerk of onzin. Het korte verhaal is een bliksemschicht, de roman een elektrische bouwlamp. Een kort verhaal kan ik twintig keer lezen en er altijd weer nieuwe dingen in ontdekken, maar na de derde keer lezen van een roman, weet ik alles.

Misschien dat ik daarom graag korte verhalen lees. Omdat ze een beroep doen op mijn eigen verbeelding. En omdat ze mij kort de adem kunnen benemen, mijn hart even sneller kunnen laten kloppen, een glimlach kunnen veroorzaken, of een aardbeving.

Delen
Koppelingen
Personen
Meer columns
Oude demonen, nieuwe goden Door Annelies Verbeke (03-12-2018)
Literatuur en handen Door Rodaan Al Galidi (14-11-2018)
De val / Pech / Smithy Door Annelies Verbeke (02-11-2018)
Lang leve het KNIR! Door Rodaan Al Galidi (17-10-2018)
Een vleesgeworden Alice in Wonderland Door Annelies Verbeke (01-10-2018)