Almelo
Almelo en West-Twente
Gerrit Kraa neemt u in zijn boek Literaire wandelingen in Almelo en West-Twente mee op een fraaie literaire route door West-Twente. Boeiend hierbij is te ervaren hoe en waar auteurs zich hebben laten inspireren door dorpen, steden en landschappen. U wordt op uw tocht geattendeerd op plekken waar schrijvers en dichters hebben gewoond en waar zich hun verhalen afspelen. De route voert u door een prachtig deel van Twente en over de Sallandse Heuvelrug.

De wandeling begint al meteen met een verrassing: de beroemde dichter J.C. Bloem (1887-1966) was enkele jaren als ambtenaar werkzaam op het gemeentehuis in Almelo. Hij was er niet erg gelukkig onder. Misschien had het spraakmakende ontwerp van de bibliotheek (1994) hem hoopvoller gestemd. Hier vinden anno nu veelvuldig culturele en literaire activiteiten plaats en zijn vaak schrijvers te gast. Vroeger is ook W.F. Hermans regelmatig in Almelo geweest, op bezoek bij zijn oom die er notaris was. Hermans wijdt zijn verhaal ‘Loolee’ aan het gelijknamige binnenwatertje. Na Almelo voert de wandeling onder meer door de dorpen Vriezenveen, Wierden, Rijssen (Belcampo), Nijverdal en Hellendoorn. U eindigt in Holten, dat het decor vormde voor Marcel Mörings spannende roman ‘In Babylon’.
Gedurende de route komt u steeds meer wetenswaardigheden over zo'n 100 auteurs te weten; anekdotes over hun leven, citaten uit hun boeken en uiteenlopende meningen over de auteurs en hun werk. Het boek dateert uit 2004, het is nog goed tweedehands te koop. De linkerpagina's zijn gereserveerd voor de routebeschrijving, de wetenswaardigheden en de citaten, op de rechterpagina's staan allerhande illustraties.

Willem Wilmink dichtwedstrijd
Willem Wilmink komt dan wel niet uit Almelo, hij is toch een rasechte Twentenaar. De bibliotheek van Almelo eert hem al meer dan 20 jaar met een jaarlijkse dichtwedstrijd.

Laatst gewijzigd: 22-2-2018

Naar de overzichtspagina