Antwerpen
Iedere literatuur/poëzieliefhebber kan in Antwerpen zijn hart ophalen, want er is van alles te zien en beleven. Voor een up-to-date overzicht van activiteiten en evenementen raadpleegt u de website Antwerpen Boekenstad.
Daar kunt u ook lezen dat elke derde zondag van de maand, van 10 tot 16 uur, op het De Coninckplein een grote boekenmarkt gehouden wordt, met duizenden boeken en strips, nieuw en tweedehands, grote namen uit de wereldliteratuur of kleine onbekende meesterwerkjes.
Of bekijk het overzicht van dichters die hun poëzie voordragen op een van de poëziedonderdagen, afwisselend in het Letterenhuis, of in Biblibliotheek Permeke, de hoofdbibliotheek van het netwerk van openbare bibliotheken in Antwerpen, gelegen aan het De Coninckplein.

Het Letterenhuis en Antwerpen Boekenstad
Wie een bezoek aan Antwerpen brengt, kan ook rechtstreeks naar de Minderbroedersstraat wandelen, waar Het Letterenhuis gevestigd is (foto links). Dit is het grootste letterkundige archief van Vlaanderen, belast met de zorg voor het literaire erfgoed. U kunt in de leeszaal terecht om de uitgebreide collectie te raadplegen. In het museum is er een vaste opstelling over 200 jaar literatuur in Vlaanderen en er zijn regelmatig tentoonstellingen en activiteiten, vaak in samenwerking met het reeds genoemde Antwerpen Boekenstad, de organisatie die zeer veel literaire evenementen verzorgt en projecten ondersteunt en initieert en daarmee Antwerpen profileert als boekenmetropool.
Antwerpen Boekenstad is sinds 2005 geïntegreerd in het Letterenhuis.


Begraafplaats Schoonselhof
De stad Antwerpen plaatste in 2014 negentien gedichten langs de wegen en paden van begraafplaats Schoonselhof. Alle bezinnen ze over leven en dood. De gedichten werden geselecteerd door voormalig stadsdichter Bernard Dewulf. Het zijn teksten, geschreven door dichters die hun laatste rustplaats vonden op het Schoonselhof, onder wie Paul van Ostaijen, Maurice Gilliams, Max Elskamp, Willem Elsschot en Gust Gils. De gedichten en de bijhorende poëziewandeling werden ingehuldigd tijdens de ‘Europese Week van de Begraafplaatsen’ 2014.

Omdat er zoveel dichters en schrijvers begraven liggen op Schoonselhof is er ook een speciale poezierondleiding met de titel ‘Dichters, wij groeten u!’
Funerair gids Jacques Buermans doet dit in samenwerking met enkele dames van de academie van Hoboken. Bij de verschillende dichtersgraven (van onder andere Hendrik Conscience, Paul Van Ostaijen en Alice Nahon) krijgt de bezoeker achtergrondinformatie waarna een gedicht en/of een fragment uit het werk van deze kunstenaar wordt voordragen.
De rondleiding wordt alleen op verzoek aan groepen, in het weekend gegeven. Er wordt een vergoeding voor gevraagd. Voor inlichtingen: Jacques Buermans, email: jacques.buermans@scarlet.be
Of kijk in de website van de begraafplaats.

Muren met een verhaal
Veel muren in Antwerpen zijn voorzien van een citaat, een gedicht of een stripfiguur. Wandelend door de stad kom je ze zo nu en dan tegen. Nog leuker is het om samen met een stadsgids op ontdekkingstocht te gaan. Op de website van Antwerpen Boekenstad vindt u meer informatie over de gedichtenmuren en stripmuren.

Het Dwaallicht, de wandeling
Het Dwaallicht is Elsschots laatste en meest raadselachtige werk. Hierin zoekt Frans Laarmans samen met drie Afghaanse matrozen in Antwerpen naar Maria van Dam. Ze is echter onvindbaar. Eric Rinckhout heeft naar de locaties in Het Dwaallicht (1938) grondig onderzoek gedaan en beschrijft uitvoerig de verschillende haltes, de straten en de gebouwen die Laarmans op deze tocht aandeed. Hij vertelt over wat verdween, over wat nog rest en over het verband tussen boek en werkelijkheid. Hierdoor krijgt de novelle nog meer relief en komt de dwaaltocht, voor wie hem loopt, tot leven. De uitgave van Athenaeum-Polak & Van Gennep (2010) bevat zowel de novelle als de beschrijving van de wandeling door Eric Rinckhout. Met routekaart.

Dezelfde novelle figureert ook in het gidsje van Marco Daane U schijnt de stad niet goed te kennen? (2002) met drie wandelingen door het Antwerpen van de schrijver Willem Elsschot.
De route die Laarmans loopt, met de matrozen op sleeptouw, wordt nauwgezet gevolgd in de derde en laatste literaire wandeling die in dit boekje wordt beschreven. Het is de kortste, maar wel de meest intrigerende. De eerste (en langste) wandeling, die begint en eindigt bij het Centraal Station, voert de wandelaar door het centrum en langs de haven, de tweede wandeling loopt door het zuidelijk deel van Antwerpen, waar de Lemmestraat is gelegen. In die straat kocht Alfons De Ridder, de echte naam van Willem Elsschot, een huis waarin hij tot het eind van zijn leven is blijven wonen.

Een literaire wandeling door Antwerpen Noord
In Antwerpen Noord (foto rechts: Technicum) werden de romanciers Marnix Gijsen, Fernand Auwera en Rose Gronon, de dichters Jan van Nijlen en Victor Brunclair, en de striptekenaars Willy Vandersteen en Ikke geboren, net als Jan Fabre die er zijn vaste uitvalsbasis heeft voor zijn theater. Hendrik Conscience schreef er De Leeuw van Vlaanderen, en Paul van Ostaijen publiceerde er zijn debuut Music-Hall. Van Nu en Straks en Het Overzicht hadden er hun redactieadres.
Ook nu nog zijn schrijvers als Joseph Pearce, Stijn Vranken en Anne Provoost actief in Antwerpen Noord, een wijk waar het verder wemelt van de acteurs en de kunstenaars.

Johan Vanhecke beschreef in Een literaire wandeling door Antwerpen Noord (2011) een wandeling langs alle belangrijke literaire adressen, waarbij hij dieper ingaat op enkele markante persoonlijkheden of bewegingen. Het geheel is doorspekt met teksten van schrijvers uit deze zo speciale Antwerpse buurt.

Wandelgids Antwerpen boekenstad
In de straten van Antwerpen leeft acht eeuwen literatuurgeschiedenis: van Hadewijch en Anna Bijns tot Paul Van Ostaijen, Willy Vandersteen, Hugo Claus en huidig stadsdichter Tom Lanoye.
Tom Naegels verzorgde een Wandelgids Antwerpen Boekenstad(2004) met vijf literaire wandelingen waarin hij de lezer laat proeven van het Antwerpse literaire leven met veel smaakmakende citaten en anekdotes. U bevrijdt de stad van de Hollanders met Hendrik Conscience, u betoogt tegen de Franstaligen met Paul Van Ostaijen (en wordt opgepakt) en u wordt ondergedompeld in de happenings van de jaren zestig, toen artiesten katten aten...
Bij elke wandeling hoort tevens een overzicht van de leukste winkels, cafés en restaurants van die wijk.
Uitgegeven in samenwerking met Antwerpen Wereldboekenhoofdstad 2004. Deze gids is nog goed tweedehands verkrijgbaar.

Leven en werk van de schrijver komen in die eerste twee wandelingen gelijkelijk aan bod, niet alleen in woord (met veel citaten), maar ook in beeld (een keur van bekende en onbekende foto's, in zwart-wit).
De twee stadsplattegronden zijn aan de kleine kant.
Een nieuwe mogelijkheid om deze wandeling te maken is te vinden bij Antwerpen Boekenstad. De website bevat een beschrijving van de vindplaatsen van de citaten en een downloadbaar plattegrondje.

Comics Station Antwerp
Iedereen kent ze: Suske en Wiske, De Kiekeboes, Jommeke. Bekende striphelden die met elkaar gemeen hebben dat ze afkomstig zijn uit België. Deze en andere Belgische stripfiguren worden nu bij elkaar gebracht in een permanent park. In het centraal station van Antwerpen zal rond Pasen 2017 een indoor thema- en belevingspark verrijzen: Comics Station Antwerp. Een ode aan het Belgisch cultureel erfgoed, waarvan chocolade, bier en strip onderdeel zijn.

De bedoeling achter het park is om de lezers strips op andere manieren laten ontdekken. In dit park staan lezers straks oog in oog met hun striphelden. Voor meer informatie zie de website Comics Station Antwerp.

Laatst gewijzigd: 18-1-2017

Naar de overzichtspagina