Apeldoorn
Eigenlijk is een literair geïnspireerd bezoek aan Apeldoorn niet compleet zonder een kijkje te nemen in het Coda, een cultuurhuis, dat zowel het stadsarchief, enkele museumcollecties en natuurlijk de bibliotheek herbergt. Herman Hertzberger ontwierp dit geweldig gebouw, dat gevestigd is in de Vosselmanstraat 299 (foto rechts). Een blik op de Coda-agenda leert u snel wat er in de stad op literair gebied te doen is.

U kunt natuurlijk ook gewoon aan de wandel met een gids in de hand, bv. met het boek 52 wandelingen met schrijvers naar hun jeugd. De titel verraadt al waar het over gaat. Van 52 schrijvers is in dit boek een korte biografie opgenomen, gevolgd door een gedetailleerde beschrijving van een wandeling door het dorp, stad of streek van zijn of haar jeugd.
In Apeldoorn wordt u begeleid door Jessica Durlacher. Als kind zocht zij al kastanjes in Kroondomein 't Loo. Dus neemt zij u ook mee de bossen in en laat u uitrusten op een bankje waar koninging Wilhelmina schilderde.

Nog een wandelgids
Schrijvers en dichters van diverse pluimage nemen u in de Literaire wandelgids Apeldoorn bij de hand door het centrum van Apeldoorn. Hun teksten gaan over vroeger en nu, over parken en straten, over gebouwen, water en beeldende kunst. Met fragmenten van onder meer de Vlaamse dichter Jan van Nijlen, stadsdichter F. Starik en schrijver G.L. Durlacher. De samensteller van dit boekje Dick van der Klis schetst met deze gedichten en prozateksten een kleurrijk beeld van de stad.

Laatst gewijzigd: 22-2-2018

Naar de overzichtspagina