Atlanta
Gejaagd door de wind
Het boek Gejaagd door de wind (Gone With the Wind) mag gerust wereldberoemd genoemd worden. Ook de verfilming uit 1939, die indertijd werd bekroond met acht Oscars, wordt gezien als een van de beste films ooit. De roman werd geschreven door Margaret Mitchell, geboren en gestorven in Atlanta, Georgia. Middenin de stad, aan 979 Crescent Avenue NE, staat het pand waar ze met haar echtgenoot in een appartement woonde en werkte. Het is nu ingericht als Margaret Mitchell House en dagelijks geopend voor het publiek (foto rechts). U kunt onder meer haar werkkamer bekijken, waar ze Gejaagd door de wind heeft geschreven. Meer informatie: Margaret Mitchell House.
Op Oakland Cemetery, 248 Oakland Avenue SE, kunt u het graf van Mitchell bezoeken. Meer informatie: Oakland Cemetery.
In Atlanta-Fulton Central Library, One Margaret Mitchell Square, kunt u een kleine tentoonstelling over Mitchell bewonderen, met o.a. foto’s, de Pulitzer Prize en haar typemachine waarop ze Gejaagd door de wind schreef. Meer informatie: Atlanta-Fulton Central Library.

Andere locaties
Het fictieve verhaal over de gepassioneerde romance tussen Scarlett O Hara en Rhett Butler, speelt zich af tegen de achtergrond van de Amerikaanse burgeroorlog, in het zuiden van de Verenigde Staten. In de directe omgeving van Atlanta zijn veel interessante plekken die in meer of mindere mate met het boek te maken hebben.

Ongeveer 30 km pal zuidwaarts vindt u in Jonesboro Stately Oaks mansion (foto links), waar u rondleidingen kunt krijgen door gidsen in kostuum. Stately Oaks claimt het beste te lijken op het geboortehuis van Mitchell, Fitzgerald mansion, maar ook op het fictieve Tara Plantation, het landhuis waar de hoofdpersoon uit het boek, Scarlett O'Hara, woonde.

Ook vindt u in Jonesboro het Road to Tara Museum.

Tot slot kunt u per bus de Gone With the Wind Tour maken door Jonesboro (iets naar beneden scrollen). U stopt onder meer bij Warren House, maakt een wandeling over Patrick R. Cleburne Memorial Confederate Cemetery en komt langs de resten van het geboortehuis van Mitchell.

In Marietta, een kleine 35 km ten noordwesten van Atlanta, kunt u het Gone With the Wind Museum bezoeken (18 Whitlock Ave NW).

Laatst gewijzigd: 22-11-2016.

Naar de overzichtspagina

Delen
Koppelingen
Wereldkaart