Barcelona
Deze oude Catalaanse stad heeft veel te bieden, ook voor de liefhebber van literatuur. Denk aan Ernest Hemingway, die er zijn absinth dronk in de Marsellabar in el Raval, aan de detective Pepe Carvahlo, de held van de romans van Manuel Vázquez Montalbán (al is het Barcelona waar de detective Pepe Carvalho dol op was, na de Olypische Spelen van 1992 nogal heftig veranderd) of aan de boeken van Carlos Ruíz Zafón. Barcelona is duidelijk het décor van vele verhalen, zoals uit een kleine zoekactie in het Literatuurplein valt op te maken.

Veel van die verhalen prikkelen de nieuwsgierigheid en dan zijn er gelukkig liefhebbers die al veel voorwerk hebben gedaan om een rondwandeling langs de gebeurtenissen uit het verhaal gemakkelijk te maken.
Zo heeft de journalist Sergi Doria in Het Barcelona van Carlos Ruíz Zafón acht prachtige routes door het Barcelona van Zafón voor ons op de kaart gezet, voortvloeiend uit zijn bestsellers De schaduw van de wind en Het spel van de engel, en het eerder geschreven jeugdboek Marina.

Wie zich beperken wil tot De schaduw van de wind en er liever met alleen met zijn smart-phone op uittrekt kan ook heel eenvoudig zijn weg vinden via Routeyou.

Barcelona Revisited
Ook Ad van der Neut, sinds jaren woonachtig in Barcelona, biedt zijn diensten aan als gids voor literaire wandel-en fietsroutes door Barcelona, bv. de Kathedraal van de zee-wandeltour, die je terugvoert naar het Barcelona van de 14e eeuw, de wereld van Arnau Estanyols, hoofdpersoon van Ildefonso Falcones’ monumentale roman De Kathedraal van de zee. Of de Schaduw van de wind-wandeltour, langs al die mysterieuze plekken uit het boek van Carlos Ruiz Zafón. Of de Literaire Combi Tour, een combinatie van de twee bovengenoemde literaire werelden. Deze tour kan zowel fietsend als wandelend gedaan worden.
Alle wandelingen / fietstochten nemen zo’n 2 tot 3 uur in beslag, inclusief korte stop. Voor meer informatie: Barcelona Revisited.

Icono Serveis Culturals
De website van Iconoserveis biedt een breed scala aan wandelingen onder begeleiding van een gids (spaans- of engelstalig) door Barcelona, waaronder enkele met een literair karakter. Zo is er een wandeling langs de plaatsen uit De schaduw van de wind, of een rond De kathedraal van de zee. Ook een Cervantestour Barcelona en Don Quichot behoort tot de mogelijkheden.
Op www.iconoserveis.com (Engelstalig) vindt u alle informatie over tijdstippen, startplaatsen en kosten.

Laatst gewijzigd: 22-2-2018

Naar de overzichtspagina