Bath
Jane Austen (1775 - 1817) is nog altijd een veel gelezen schrijfster. Haar boeken worden met graagte gebruikt voor verfilmingen en TV-series. Denk aan Pride and Prejudice, Sense and Sensibility of Emma.
Het zal dan ook niemand verbazen dat haar vele bewonderaars tegenwoordig in het zuiden van Engeland, waar zij geleefd heeft, hun hart kunnen ophalen.
Aan de hand van haar boeken, van georganiseerde reizen, reisgidsen en wandelgidsen zijn haar voetsporen te volgen, zijn de plaatsen waar zij woonde te bezoeken en kan men snuffelen aan het Victoriaanse Engeland. Een fijne wegwijzer hierbij is Het Engeland van Jane Austen van Karin Quint. Ter introductie kan men haar artikel in de Literaire Toerist lezen.

Eén van die plaatsen die veel bewonderaars trekt, is Bath. Jane Austen heeft daar een aantal jaren gewoond, en kwam er ook daarna nog regelmatig om vakantie te houden. Nu is er in Bath een Jane Austen Centre, in Gay Street 40, tussen het Circus en Queen Square. Leven en werk van Austen worden hier pittig commercieel uitgebaat met een hoog folkloristisch gehalte. Hetzelfde geldt voor de jaarlijkse Jane Austen festivals in de maand september. Ze duren meerdere dagen en trekken veel publiek. Zie: Jane Austen Festival Bath.
Lees om een idee te krijgen van de drukte in de Literaire Toerist Wilke Martens' overpeinzingen bij haar wandelingen door deze badplaats. Ze probeert te bedenken waarom Jane Austen het daar op een gegeven moment niet prettig meer vond, terwijl de stad, mede ook dankzij haar Werelderfgoedstatus inmiddels bij velen een geliefde plek is.

Voor meer Austen excursies, zie Chawton en Lyme Regis, elders in onze website.

Laatst gewijzigd: 8-8-2016

Naar de overzichtspagina

Delen
Koppelingen
Wereldkaart