Berlijn
Veel prachtige boeken spelen zich af in de stad Berlijn. Wat is dan mooier dan rondzwerven in de straten met uw lievelingsboek in de hand? Kijk eens op Berlijn in de zoekfunctie van het literatuurplein, en maak uw keuze. Of kies voor een begeleide wandeling, zoals hieronder beschreven en als u dan moe bent eindigt u in het Café van het Literaturhaus Berlin (foto rechts), Fasanenstrasse 23 (naast het Käthe Köhlwittmuseum), een zijstraat van de drukke Kurfürstendam. Dit is een heerlijke plek voor elke liefhebber van het gedrukte woord. U vindt er alle kranten van de wereld, u kunt gewoon een boek pakken, maar ook koffie drinken of ontbijten. In het weekend is het erg druk, er komen hoofdzakelijk Berliners. Bovendien gebeurt er van alles. Het programma is te vinden in de website.

Of breng een bezoek aan de privé bibliotheek van de Gebroeders Grimm, zoals die heden ten dage bewaard wordt in de nieuwe centrale bibliotheek van de Humboldt-universiteit (foto links). De gebroeders kregen in 1840 een aanstelling als hoogleraar. Behalve met het verzamelen van sprookjes en sagen, startten zij ook met het opstellen van het eerste Duitse woordenboek.
Zij bleven tot hun dood in Berlijn, waar zij ook begraven zijn op het oude St.-Matthäus-kerkhof in de wijk Schöneberg.
Wandelen door Berlijn met Michael Bienert
Sinds 1990 verzorgt Michael Bienert literaire wandelingen door het Berlijn van grote schrijvers als Friedrich Schiller, E.T.A. Hoffmann, Heinrich Heine, Theodor Fontane, Bertolt Brecht, Erich Kästner, Günter Grass en vele anderen. Zijn aandacht gaat uit naar de wisselwerking tussen stadsleven en schrijvers, waarover hij ook in verschillende publicaties - bijvoorbeeld in Joseph Roth in Berlijn; een leesboek voor wandelaars - zijn gedachten formuleerde. De wandelingen duren twee uur, met gebruik van S- of U-bahn wat langer. Om een idee te geven van de mogelijke invalshoeken:
• Die Berliner Mauer in der Literatur
• Mit Brecht durch Berlin
• Die literarische Stalinallee
• Der literarische Prenzlauer Berg
• Joseph Roth
Een volledige lijst met thema’s is te vinden in de website Text der Stadt, maar ook speciale wensen kunnen worden gehonoreerd. De kosten variëren met de grootte van de groep en met de benodigde voorbereidingstijd. Voor contact en meer informatie: zie www.text-der-stadt.de.
Foto rechts: Potsdamer Platz, staat voor Kästners gedicht 'Besuch vom Lande'.

Nog veel meer tips
Voor literatuurliefhebbers is Berlijn een soort Luilekkerland. Bijna elke dag is er wel iets te doen, zien of horen op dit gebied: signeer- en voorleessessies, kleine en grote festivals, zoals de Berliner Buchnacht, het Poesiefestival Berlin (in juni) of het Internationales Literaturfestival Berlin (in september). En dan nog de talloze cafés en loungeplekken waar het geschreven woord ruim voorhanden is!
De officiële website van de stad Berlijn heeft een speciale pagina voor dit type activiteiten. Dit is beste manier om enigszins zicht te krijgen op wat er te doen is, op welk moment en waar.

En tenslotte: Berthold Brecht had een buitenhuis aan de Buckowsee. Wie eens even de stad uit wil, kan daar een fraaie Brecht-wandeling maken langs het idyllische meer.


Foto boven: Bebelplatz, monument voor de boekverbrandingen in 1933.

Laatst bijgewerkt: 30-07-2018

Naar de overzichtspagina