Bredevoort
Sinds 27 augustus 1993 is Bredevoort de Nationale Boekenstad. De geschiedenis van Bredevoort Boekenstad begon met een krantenartikel. In mei 1992 stond in de Volkskrant een artikel van Ed Schilders over het boekenstadje Hay-on-Wye in Wales. In Bredevoort stonden op dat moment een aantal panden al jaren leeg. De 1600 inwoners van Bredevoort bleken niet in staat om de middenstand op peil te houden.

Het krantenartikel bracht Henk Ruessink, toen bestuurslid van Bredevoorts Belang op een idee. Er werd tijdens werkbezoeken aan Hay-on-Wye en Redu uitvoerig met de stichters van deze boekensteden gesproken. Bredevoort bleek perfect aan de voorwaarden voor een Boekenstad te voldoen. Maar de belangrijkste voorwaarde was voldoende antiquairs die geïnteresseerd waren om zich te vestigen!

Een schriftelijke peiling leverde 85 belangstellenden op. Op 27 augustus 1993 werd Bredevoort Boekenstad officieel geopend door Jan Terlouw, toenmalig Commisaris van de Koningin en inmiddels beschermheer van het project. Een zestal antiquariaten had zich toen al in Bredevoort gevestigd, evenals een boekbindcentrum, een streekdocumentatiecentrum, een kunstgalerie en een middeleeuws restaurant.

Als regelmatige weerkerende activiteiten werd besloten om een aantal grote boekenmarkten te organiseren. Later kwamen daar de derde zaterdagmarkt en de opruimingsmarkt op tweede paasdag bij.
Voor informatie over activiteiten en evenementen zie Bredevoort Boekenstad.

I.O.B. - International Organisation of Book Towns
Naar voorbeeld van Hay-on-Wye in Wales zijn er in de loop der jaren meerdere Boekensteden ontstaan. De kenmerken zijn o.a. een historische stadskern, een mooie landelijke omgeving en een tiental antiquariaten. Elke twee jaar organiseert een van de boekensteden, die aangesloten is bij de Internationale Organisatie van Boekensteden (I.O.B.), het International Booktown Festival. Dit festival is ontstaan in Bredevoort ter gelegenheid van haar eerste lustrum als Boekenstad in 1998.
Meer informatie: www.booktown.net.

Bekijk hier het filmpje De koffie is klaar (4 minuten) voor een leuke indruk Bredevoort als Boekenstad.

Bredevoort Boekenstad 1993-2006
Op YouTube kunt u een film bekijken van Leo van der Linde (53 minuten). De film is vervaardigd bij het 12,5 jarig bestaan van de Bredevoort Boekenstad. (Halverwege kunt u Lubbers een klompendans zien doen.)

Poëzie & Proza-fietsroute Oost-Achterhoek
Op de pedalen van het woord bevat een bewegwijzerde fietsroute van ongeveer 70 km, waarin de relatie tussen landschap, cultuurhistorie en literatuur centraal staat. Vanuit Boekenstad Bredevoort voert de route langs diverse plekken in de Oost-Achterhoek, waarover poëzie en proza is geschreven. De route kan bij ieder routebordje (Boek met pennenveer) worden gestart, waaronder die bij zes Toeristische Overstappunten (TOP's).
Het 192 pagina's tellende boek bevat naast een routekaart ruim zestig teksten, die samen een pittig mengsel vormen van gedichten en prozafragmenten uit heden en verleden. Ze zijn ontleend aan gedichten- en verhalenbundels, romans, liederen of toneelstukken, afkomstig van landelijk of Achterhoeks bekende schrijvers en dichters, zoals Gerrit Komrij, Maarten 't Hart, Drs. P, Joost van den Vondel, Gerrit Achterberg, Piet Gerbrandy, Hans Keuper en Henk Krosenbrink. Door de teksten onderweg in een passend decor te lezen, krijgen ze extra zeggingskracht en diepgang. De lezer kijkt als het ware mee over de schouder van de auteur en ontdekt zo de inspiratiebron van de literaire tekst. Ook geeft de routebeschrijving veel cultuur-historische achtergrondinformatie over de (Oost-)Achterhoek en de verschillende bezienswaardigheden onderweg.
Gezien de lengte van de fietsroute en het grote aantal stoppunten onderweg, raden de initiatiefnemers aan, de route te fietsen in twee dagen of via de bijgeleverde routekaart een routeverkorting te nemen. Het routeboek Op de pedalen van het woord dateert van 2002; het is alleen nog tweedehands verkrijgbaar.

Laatst gewijzigd: 13-3-2018

Naar de overzichtspagina

Delen
Koppelingen
Wereldkaart