Brugge
Aan de Middeleeuwse stad Brugge zijn grote namen verbonden. Denk maar aan Hugo Claus, die er geboren werd en geëerd wordt met het Hugo Clauspad voor poëtische wandelaars. Vertrek aan de hoofdingang Ten Briele (hoek Vaartdijkstraat - Ten Briele).

Ook de wieg van Guido Gezelle, de priester-dichter, stond daar en hij bracht er een groot deel van zijn leven door. Waarom dus niet eens de sfeer opsnuiven van het stille hoekje Brugge waar hij opgroeide, verdriet en geluk heeft gekend, prachtige verzen heeft geschreven en ten slotte ook gestorven is? Meewandelen met een gids die in een combinatie van geschiedenis en literatuur de wervelende, innig-poëtische of sarcastische stem van de dichter tot leven brengt en tegelijk de bezoeker verrast met prachtige, onbekende steegjes, gebouwen en volkse standbeeldjes die elk een eigen leven leiden? Honderd jaar na zijn dood is Gezelle meer dan springlevend.

Ook Marguerite Yourcenar en Zeno, de held uit haar historische roman Het hermetisch zwart, zijn onlosmakelijk met Brugge verbonden. Daar immers werd Zeno geboren, daar verbleef hij als kleine jongen, studeerde er bij Campanus en was er geneesheer onder een schuilnaam, zat in de gevangenis, waar zijn proces doorging, en ging hij op bezoek bij de prior van de minderbroeders. Tijdens deze wandeling komt u langs deze plaatsen en komt de indrukwekkende roman nog meer tot leven.

Brugge op zijn kant: fictie en fantasie, sagen en legenden
En dan de schaduwkant van Brugge: verhalen die de tijd hebben getrotseerd omdat ze in de annalen en archieven van de stad bewaard zijn gebleven, over vrome beulen, heksen, roofmoord, gestolen hosties, spionnen en nog veel meer. Loop mee met fictie en fantasie, sagen en legenden.

Laatst gewijzigd: 11-03-2018

Naar de overzichtspagina