Bussum
Op weg naar Walden
Frederik van Eeden was weliswaar geboren in Haarlem (1860), maar gedurende zijn hele leven was hij nauw verbonden met het Gooi. Hij was schrijver en huisarts in Bussum en stichtte in 1898 met enkele geestverwanten de kolonie Walden (foto rechts). Dit was een idealistische, anarchistische en socialistische woongemeenschap, zoals er in die tijd wel meer gesticht werden in binnen- en buitenland.
Belangrijke drijfveer was het bestrijden van de armoede, maar ook wilde men een morele verandering bewerkstelligen, die in de opvatting van de stichters noodzakelijk was om de maatschappij weer op orde te brengen.

De wandeling "Op weg naar Walden" is afkomstig uit het boek 100 Jaar Walden, een uitgave van de Vereniging Vrienden van het Spiegel (het Spiegel is een eind negentiende / vroeg twintigste eeuwse woonwijk in Bussum).
Hij brengt de wandelaar langs de huizen van van Eeden en zijn vrienden: Willem Kloos, Jan Veth, Herman Gorter. Bij al deze plekken wordt veel informatie gegeven en worden ook oude foto’s getoond.
De wandeling is uit te breiden tot een langere fietstocht.
Men kan de wandeling vinden via de website van de - Vereniging Vrienden van het Spiegel

De Tachtigers
Dankzij de aanleg van de spoorlijn Amsterdam-Amersfoort in 1874 werd het Gooi een creatieve broedplaats voor schrijvers, schilders, wereldverbeteraars en dichters. Het werd ook een populaire streek voor veel Tachtigers. In Het beste mijner paradijzen. Wandelen door het Gooi met Van Eeden, Van Deyssel en anderen volgen we vooral twee van hen, Frederik van Eeden en Lodewijk van Deyssel.
De wandel- en fietstochten in deze literaire reisgids voeren langs de laatste resten van Van Eedens utopie, de kolonie Walden in Bussum, en in Hilversum langs locaties uit de jeugd van Van Deyssel. In Baarn loopt de route langs het monumentale huis dat Van Deyssel cadeau kreeg van zijn vrienden, maar waar hij diep ongelukkig was. Onderweg ontmoeten we volop andere schrijvers en dichters. Louis Couperus, Willem Kloos, Herman Gorter en Carry van Bruggen, maar ook tijdgenoten met een vergeten oeuvre.
Dit boek is wellicht nog verkrijgbaar bij boekhandel Los in Bussum, en anders nog wel tweedehands verkrijgbaar, of te leen via de bibliotheek.
Zie ook de website van de uitgever.

Foto: Fort Werk IV.

Laatst gewijzigd: 23-01-2017

Naar de overzichtspagina