Chambéry
Ongeveer 100 km ten zuiden van Genève, en 100 km ten oosten van Lyon, ligt Chambery, de hoofdstad van het departement Savoie.
Op 20 minuten lopen van het centrum van deze oude stad kunnen de bewonderaars van schrijver / filosoof Jean-Jacques Rousseau (1712 – 1778) het Musée des Charmettes bezoeken, dat gevestigd is in het buitenhuis waar de schrijver van 1736 tot 1742 woonde met Madame de Warens (foto rechts).
Bezoekers kunnen daar de atmosfeer proeven van deze woning, en de fraaie tuin bewonderen, waar bovendien in de zomer 's avonds theatervoorstellingen worden gebracht. Het programma is als pdf bestand in de website van het museum te vinden. Ook een rondleiding behoort tot de mogelijkheden.

Het huis is al sinds de Franse Revolutie een pelgrimsoord voor literaire en politieke beroemdheden. Rousseau was het immers die de weg deels vrijmaakte voor die grote opstand in 1789, met zijn boek Du contrat social (1762), waarin hij pleitte voor soevereiniteit van het hele volk, met gelijke rechten voor iedereen. In het Nederlands nog steeds verkrijgbaar onder de titel Het maatschappelijk verdrag.
Daarnaast was Rousseau een voorvechter van een natuurlijk bestaan, waarmee hij tevens een van de grondleggers werd voor de Romantiek.

Behalve een bezoek aan de woning van Rousseau, worden in Chambery rondwandelingen georganiseerd die de bezoeker een beeld geven van de stad in de tijd dat de schrijver er woonde. Men kan zich dan een voorstelling maken van de plaatsen die hij bezocht.
Voor meer informatie hierover kan men zich wenden tot het Office de Tourisme de Chambéry, 5 bis Place du Palais de Justice 73000 Chambéry. Tel. 04.79.33.42.47

Rousseau stierf overigens niet in Chambéry, maar in Ermenonville, waar hij op het Ile des peupliers begraven werd. Men kan zijn tombe daar nog bezichtigen, hoewel zijn as later is overgebracht naar het Pantheon in Parijs.

Laatst gewijzigd: 24-05-2017

Naar de overzichtspagina