Concord
Orchard House
Louisa May Alcott werd niet in Concord (Massachusetts) geboren, maar groeide er deels wel op en woonde er later weer en schreef er haar bekendste roman Little Women. Aan Lexington Road vindt u op nummer 399 haar huis, Orchard House, het is nu ingericht als museum: Louisa May Alcott’s Orchard House. Het museum is dagelijks geopend (op een paar feestdagen na) en er worden naast rondleidingen ook veel activiteiten georganiseerd.
Het museum is overigens niet alleen aan de schrijfster zelf gewijd, maar ook aan haar familie, die zich actief inzette voor kunst, onderwijs, filosofie en rechtvaardigheid.

Walden Pond
Dichter / filosoof / natuuronderzoeker Henry David Thoreau (1817 – 1862) werd wel in Concord geboren. Hij was een invloedrijk man, die zich keerde tegen de slavernij en opkwam voor behoud van de natuur. In 1845 begon hij aan een twee jaar durend experiment. Om te proberen eenvoudiger te leven, in overeenstemming met de natuur, en zoveel mogelijk zelfvoorzienend, bouwde hij dichtbij Concord een simpel huisje in het bos aan de oever van het Waldenmeer (Walden Pond). Daar verbleef hij ruim twee jaar en de ervaringen die hij er opdeed beschreef hij in het boek Walden, or Life in the Woods. Dit boek van Thoreau werd later door schrijver / psychiater Frederik van Eeden als inspiratiebron gebruikt voor de oprichting van een commune met de naam ‘Walden’.
Een replica van het door Thoreau zelfgebouwde huisje staat nog steeds bij de Walden Pond en is te bezichtigen. Een wandeling over het Pond Path brengt u bij het eenkamer-hutje. Neem terug het Ridge Path en u heeft de wereld ervaren waar Thoreau twee jaar heeft doorgebracht. U kunt ook meelopen met een gids of deelnemen aan een van de activiteiten georganiseerd door de Walden Pond State Reservation.

Laatst gewijzigd: 30-3-2017

Naar de overzichtspagina

Delen
Wereldkaart