Damme
Tijl Uilenspiegel
"Te Damme, in Vlaanderen, toen de meimaand de bloesems aan de hagedoorns opende, werd Uilenspiegel, de zoon van Klaas geboren." Zo vangt Charles De Coster in 1867 zijn meesterlijke legende van Tijl Uilenspiegel aan. Onder zijn pen wordt Uilenspiegel het symbool van de Vlaamse volksziel. Samen met Nele en Lamme Goedzak zwerft de ontembare fratsenmaker door de Vlaamse velden en beemden.
Wie meer van hen wil weten, en van hun schepper, wandelt door Damme met zijn vele monumenten die aan deze twee literaire figuren zijn gewijd en brengt een bezoek aan het Uilenspiegelmuseum (foto rechts).

Doorgewinterde wandelaars kunnen de Uilenspiegelwandeling, een grensoverschrijdend lange afstandswandelpad door Oost- en West-Vlaanderen in België en Zeeuws-Vlaanderen in Nederland. Je wandelt door het vlakke land van polders en kreken, bossen en weiden, kastelen en pittoreske dorpjes.
De hoofdroute is een lus van 160 km en rijgt in het Noorden de markante plaatsen Damme, Het Zwin, Sluis, Oostburg en Terneuzen aan elkaar.

Jacob van Maerlant
Een andere grote naam die verbonden is aan Damme, is de Middeleeuwse schrijver Jacob van Maerlant. Al wandelend door de stad vind je er zijn standbeeld (op de Markt). Hij zou begraven liggen onder de kerktoren. Daarom is in één van de muren een gedenksteen geplaatst.

Damme boekenstad
Wie een koopje wil doen of een obscure maar gesigneerde roman op de kop wil tikken, waagt zijn kans op Damme Boekenmarkt die elke tweede zondag van de maand plaatsvindt in het stadhuis (foto links) of op de markt van Damme. Dit initiatief is onderdeel van Damme Boekendorp.

Laatst gewijzigd:14-03-2018

Naar de overzichtspagina

Delen
Koppelingen
Wereldkaart