Dorchester
In Dorchester stuit men onmiddellijk op Thomas Hardy (1840 -1928), de Engelse romanschrijver / dichter uit de tweede helft 19e en vroege 20e eeuw. Hij wordt algemeen beschouwd als één van de grote schrijvers uit de Engelse literatuur.
Hardy werd geboren in Higher Bockhampton bij Dorchester in het graafschap Dorset, als zoon van een steenhouwer. Hij werd opgeleid tot architect, maar vond duidelijk meer voldoening in schrijven. Zijn inspiratie vond hij in de streek waar geboren was en altijd gewoond heeft: Dorset.

In en rond de stad Dorchester zijn veel plekken waar men de herinnering aan de grote schrijver kan beleven. In het County Museum (foto rechts) is een grote collectie gewijd aan Hardy. Ook treft de bezoeker er een reconstructie van zijn werkkamer. Natuurlijk staat er in Dorchester een standbeeld en kan men overal zijn boeken nog kopen.

In het landschap rond Dorchester en zijn geboorteplaats zijn verschillende wandelingen te maken. Zo neemt Anne-Marie Edwards in haar boek In the Steps of Thomas Hardy u mee op een reis langs alle plaatsen die Hardy geïnspireerd hebben. Het boek bevat achttien zeer uitgebreide beschrijvingen van rondwandelingen, inclusief gedetailleerde kaarten.

Thomas Hardy's Wessex
Voor deze wandeling door het (aanvankelijk fictieve) Wessex start U bij het huisje waar Thomas Hardy werd geboren (foto links), opgroeide en tot zijn 34ste woonde en werkte. Meerdere boeken schreef hij daar, waaronder A Pair of Blue Eyes, waarin hij als eerste met een (letterlijke!) 'cliffhanger' werkte. Het huisje is zo goed als hetzelfde gebleven sinds het vertrek van de familie Hardy.
De route loopt onder andere door Puddletown Forest en over het platteland van Dorset. The Guardian beschreef de wandeling, hier kunt u de routebeschrijving downloaden.
Startpunt: Hardy's Cottage, lengte route: 11 km, hier en daar heuvelachtig, met modderige ondergrond.

Dwalen door Dorset met Thomas Hardy
Wie liever een bereisde landgenoot volgt op een mooie Hardy-wandeltocht laat zich meevoeren door wandelaar / journalist David Bronkhorst in de website De Literaire Toerist. Als geen ander kan hij u tracteren op bijzondere details en verhalen.

Laatst gewijzigd: 14-03-2018

Naar de overzichtspagina

Delen
Wereldkaart