Fowey
In 1907 werd de schrijfster Daphne du Maurier geboren. Ze groeide op in Londen, maar al gedurende haar hele jeugd vierde haar familie de vakanties in Cornwall. In 1926 kochten ze daar zelfs een tweede huis, in de omgeving van Bodinnick-by-Fowey.
Daphne kwam er dolgraag, maar pas in 1943 – tijdens WO II – vertrok zij voorgoed met haar drie kinderen naar de vakantiestreek van haar jeugd, waar haar echtgenoot, terugkerend van de oorlog, zich bij haar voegde. Ze bewoonden daar verschillende huizen en gingen er nooit meer weg.
Veel van haar boeken hebben ook hun wortels in deze streek met zijn grillige kusten, kleine haventjes, verlaten landhuizen en oude smokkelaarsgrotten. Een aantal boeken werd verfilmd: bv Rebecca en Jamaica Inn door Alfred Hitchcock, evenals het korte verhaal The Birds. Ook Don’t Look now is gebaseerd op één van haar korte verhalen.

Geïnteresseerden kunnen veel informatie over de schrijfster vinden in de website van de gemeente Fowey en in het Daphne du Maurier Literary Centre, gelegen in het hart van Fowey aan de South Street. Ook andere schrijvers die regelmatig in Fowey logeerden krijgen daar aandacht. Let wel op de openingstijden, want het Centre is in de wintermaanden gesloten. Kijk hiervoor in de website van enkele uitgevers uit Cornwall.

Foto links: voormalig huis van Daphne du Maurier.


Wandelingen
Natuurlijk is er een Dapne du Maurier wandeling (afbeelding rechts). Deze beslaat zo’n 12 km en geeft een prachtig beeld van haar wereld. Een beschrijving is hier te vinden.
Of gebruik Dwalen met Daphne, van de hand van de Nederlandse liefhebber David Bronkhorst. Dit artikel verscheen in het webmagazine De Literaire Toerist.
Een andere speciale wandeling, maar dan onder leiding van een gids wordt u aangeboden in de website van het stadje Fowey onder het item ‘Guided Walks’.

Festival
Bijna ieder jaar is er ook een speciaal Daphne du Maurier Festival. Zie voor meer informatie hierover de website van het Daphne du Maurier Literary Centre.

Boottocht
Ook de schrijver Kenneth Grahame kwam regelmatig in Fowey. Men zegt dat zijn boottochtjes over de Fowey-rivier hem inspireerden tot zijn beroemdste boek De wind in de wilgen.
Belangstellenden kunnen met een gids mee op een speciale boottrip om de fraaie omgeving zelf te ervaren en meer te horen over Kenneth Grahame en zijn werk.

Laatst gewijzigd: 8-8-2016

Naar de overzichtspagina