Frankfurt am Main
Goethe
In Frankfurt am Main kan men uiteraard jaarlijks de grootste boekenbeurs ter wereld bezoeken, de Frankfurter Buchmesse, maar wie zich een vrije dag wil / kan permitteren, gaat ook de stad eens bekijken, omdat daar tenslotte één van Duitslands belangrijkste dichters / schrijvers geboren is, Johann Wolfgang von Goethe.
'Om klokslag twaalf', zo vertelde hij tenminste zelf, kwam hij er op 28 augustus 1749 ter wereld.

U kunt beginnen met een bezoek aan het Goethe-Haus (foto rechts), zijn geboortehuis aan de Großer Hirschgraben 23-25, dat getrouw naar het origineel is gerestaureerd. Het interieur en het meubilair van de keuken, de woonvertrekken en de representatieve ruimtes getuigen van de smaak en de burgerlijke wooncultuur in de late barok. Op de tweede verdieping is Goethes studeerkamer te bezichtigen, die nog precies zo is ingericht als vroeger. Hier schreef hij o.a. een eerste versie van zijn beroemde Faust verhaal, over Doctor Faust die zijn ziel aan de duivel (Mephistofeles) verkocht in ruil voor onbeperkte kennis.
Naast dit Goethe-Haus is het Goethe-Museum gevestigd. Hier vindt men een kunstcollectie die in zijn geheel gewijd is aan het tijdperk waarin Goethe leefde en werkte.

Goethe wandeling
Vervolgens kunt u een wandeling maken met als titel Auf Goethes Spuren. Deze wandeling is 11 km lang en voert deels door de stad langs enkele speciale ‘Goethe-punten‘ en deels langs de rivier en door open (bos)land. Hij is beschreven in een brochure (ook engelstalig onder de titel In Goethe’s Footsteps) die verkrijgbaar is bij het Umweltamt van de stad.

Ook is over deze wandeling informatie te vinden bij een speciale wandelwebsite of in de website van de stad Frankfurt .

Laatst gewijzigd: 16-03-2018

Naar de overzichtspagina

Delen
Koppelingen
Wereldkaart