Granada
Niemand verblijft in Granada zonder het Alhambra te bezoeken, maar de literair geïnteresseerde wil ook graag weten dat op 5 juni 1898, op een flinke steenworp afstand van de stad, Spanjes grootste dichter werd geboren in het dorpje Fuente Vaqueros: Federico García Lorca
Federico groeide op in dit dorpje, ging er naar school, en toen hij een jaar of 11 was verhuisde de familie naar Granada. Daar ging hij enkele jaren later studeren aan de universiteit van deze stad. Zijn afkomst en geaardheid – hij was openlijk homoseksueel - maakten het leven voor hem niet altijd zo gemakkelijk, net als het feit dat hij het regelmatig opnam voor de zwakkeren in de samenleving.
Tijdens de Spaanse burgeroorlog werd hij opgepakt door de nationalisten onder leiding van Franco. Enkele dagen later, op 18 augustus 1936, werd hij geëxecuteerd in Viznar, vlakbij Granada.

In García Lorca’s poëzie vindt men zijn grote interesse terug voor de Andalusische cultuur en tradities. Wie hier iets van proeven wil, wandelt vooral door de stad, ziet de zigeuners en hoort de muziek.
U kunt daarnaast een excursie maken naar Fuenta Vaqueros en daar zijn geboortehuis bezoeken. Er is nu een museum in gevestigd, het Casa Museo García Lorca, waar veel informatie te vinden is over zijn werk en leven, zoals foto’s, posters, video’s en kostuums die werden gebruikt in zijn toneelstukken. Het museum biedt huisvesting aan het Centro de Estudios Lorquianos (Lorca-studiecentrum) en geregeld vinden er exposities plaats.

Maar ook in de stad Granada is een museum: het Huerta de San Vincente. Het is gevestigd in het voormalige zomerhuis van de familie García Lorca, waar ook Federico veel tijd heeft doorgebracht, en waar hij in augustus 1936 werd gearresteerd (zie foto). Het museum herbergt veel informatie, organiseert veel activiteiten en ligt in een fraai park (Parque García Lorca) met een herdenkingsmonument om de herinnering aan de dichter levend te houden. Park en huis liggen een half uur lopen ten westen van het Alhambra.
De website van het Huerta de San Vincente is spaans- en engelstalig.

Laatst gewijzigd: 15-11-2014

Naar de overzichtspagina

Delen
Koppelingen
Wereldkaart