Hanau
Dichtbij Frankfurt am Main ligt Hanau, de stad waar de Gebroeders Grimm geboren werden. Deze wetenschappelijke sprookjesverzamelaars publiceerden in 1812 / 1815 in twee delen hun eerste editie Kinder- und Hausmärchen, een boek dat al snel wereldberoemd was en in meer dan 150 talen is vertaald.
Hanau is trots op zijn beroemde zonen, en de sprookjes zijn dan ook nooit ver weg. Wie van plan is de stad te bezoeken doet er goed aan het jaarprogramma te bekijken. Altijd is er wel iets sprookjesachtigs te beleven: wandelingen, tentoonstellingen, lezingen en theatervoorstellingen.
De stad reikt jaarlijks een Brüder Grimm-Preis uit en sinds 1985 worden, ook jaarlijks, de Brüder-Grimm-Märchenfestspiele georganiseerd. Dit laatste is een uitgebreid festival met talloze opvoeringen van sprookjesmusicals in een prachtige tent in het romantische stadspark. De editie 2015 start op 16 mei met een opvoering van De gelaarsde Kat en eindigt op 27 juli. Hier vindt u een overzicht van de voorstellingen.

Die Brüder Grimm zeigen ihre Geburtsstadt
Ook in de stad is nog van alles te zien. Als u boekt voor de wandeling Die Brüder Grimm zeigen ihre Geburtsstadt tonen gidsen, gekleed in historische kostuums, u alle plekken in de stad waar de broers en hun familie nauw mee verbonden zijn. Daarbij vertellen zij u over hun leven en werk, maar ook meer in het algemeen over het leven van de stedelingen rond het jaar 1800.
Deze wandeling van 2½ uur start in het Congress Park Hanau, naast de ingang van de Schlossgarten. Kosten: € 6,- per persoon, kinderen tot 16 jaar € 3,- De informatie is te vinden in de website

De Duitse Sprookjesroute
Hanau is ook het startpunt van de Duitse Sprookjesroute. Als een van de oudste en bekendste van bijna 200 Duitse vakantieroutes verbindt deze route belangrijke plaatsen waar de wereldberoemde broers hebben gewoond en gewerkt met steden en landschappen waarin hun sprookjes en sagen terug te vinden zijn.
De route begint in Hanau en voert verder door het land van hun kindertijd, Steinau an der Straße, en de stad waar ze studeerden, Marburg, naar Kassel en Gottingen. Hier, in Noord Hessen, zijn uiteindelijk de 'kinder- en huissprookjes' ontstaan.
Vanuit Kassel voert de route verder langs de Weser naar de 'Rattenvanger van Hamelen', een van de vele sagen die de gebroeders Grimm voor het nageslacht hebben opgeschreven, en naar de 'Bremer stadsmuzikanten' en de 'Haas en de Egel' in Buxtehude.
De website van de Duitse Sprookjesroute (nederlandstalig) biedt met teksten, afbeeldingen en links uitgebreid toegang tot allerlei wetenswaardigheden rondom de gebroeders Grimm.

Historisches Museum Hanau Schloss Philippsruhe
De gebroeders hebben geen eigen museum in Hanau. Wel is er in het Historische Museum Hanau Schloss Philippruhe (foto rechts) een hele afdeling aan hen gewijd.

Laatst gewijzigd: 25-03-2014

Naar de overzichtspagina

Delen
Koppelingen
Personen
Boeken
Wereldkaart