Hoenderloo
Literaire zwerftochten over de Hoge Veluwe
Veel Nederlandse schrijvers bezochten in de loop der jaren de arme zandgronden van de Hoge Veluwe. Ze zochten er rust en inspiratie, terwijl sommigen - Armando en A. den Doolaard - besloten er te gaan wonen. In De pen in het zand beschrijven Arno van der Valk en Dick van der Klis drie wandeltochten en een fietstocht over de Hoge Veluwe. De tochten zijn gelardeerd met verhalen over schrijvers en schilders, naast een mooie selectie gedichten waarin de Veluwe bezongen wordt als oord van stilte (of herrie) en rust (of drukte). Ook is er aandacht voor het Kröller-Müller Museum en het Jachthuis St. Hubertus (zie foto).
De wandelingen beslaan ongeveer 2,5 km en kunnen goed gecombineerd worden. De fietstocht heeft een lengte van 17 km. Op de binnenzijde van de omslag is een plattegrond te vinden. Men kan ook starten in Otterlo. Het boek dateert uit 2007. Het is nog te koop, ook tweedehands.

Den Doolaard
Hoenderloo is de plaats waar Den Doolaard (pseudoniem voor Cornelis Johannes George (later: Bob) Spoelstra)vanaf 1954 tot aan zijn dood in 1994 heeft gewoond. Hij ligt er begraven op de begraafplaats van de Heldringkerk, Heldringsweg 10, 7351 BE Hoenderloo. Zijn grafsteen is - hoe toepasselijk - een zwerfkei.

Laatst gewijzigd: 9-2-2017

Naar de overzichtspagina

Delen
Wereldkaart