Hürtgenwald
In de Rureifel, een gebied tussen Aken, Monschau en Düren, is in de Tweede Wereldoorlog wekenlang zwaar gevochten, met name in het Hürtgenwald. De heftige strijd, met tienduizend doden en vele gewonden als gevolg, heeft ook in de literatuur zijn sporen nagelaten. Ernest Hemingway was erbij aanwezig als oorlogscorrespondent, terwijl enkele honderden meters verderop Jerome David Salinger, meestrijdend in het Amerikaanse leger, het eerste hoofdstuk schreef van De vanger in het koren. Ook andere veteranen hebben deze oorlogshel een plaats gegeven in hun werk.
Tegenwoordig kan men het gebied doorkruisen aan de hand van zorgvuldig uitgezette wandelingen en lezen wat de verschillende schrijvers hierover op papier gesteld hebben.

Heinrich Böll
Eén van deze wandelingen is de zogenaamde Heinrich-Böll-Weg.
In het Eifeldorp Langenbroich kocht Heinrich Böll in de zestiger jaren een huis dat na zijn dood werd verbouwd tot een plek waar kunstenaars – niet alleen schrijvers - een tijdlang kunnen verblijven als ze in benarde omstandigheden verkeren. Ze kunnen er afstand zoeken, rust en concentratie vinden. Het huis wordt bestuurd en onderhouden door de Heinrich-Böll-Haus Langenbroich-vereniging.
Sinds de opening van het huis is deze stichting uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van een internationaal network, dat zich ook politiek inzet voor maatschappelijk benarde schrijvers. De “Writers-in-Prison” en "Writers-in-Exile-Komitees" van het P.E.N.-centrum Duitsland behoren tot dit netwerk.

Foto: Burgberg bij Zerkall.

Laatst gewijzigd: 27-08-2014

Naar de overzichtspagina

Delen
Wereldkaart