Istanbul
Met Hanneke van der Heijden wandelen door Istanboel
Wie een bezoek brengt aan Istanbul, loopt zeker een keer over de Brug tussen Europa en Azie, door Geert Mak zo mooi beschreven in De brug, het Boekenweekgeschenk van 2007.
De brug is makkelijk te vinden, maar wie iets meer wil zien van het literaire Istanbul, moet eens denken aan een wandeling met Hanneke van der Heijden, vertaalster van Turkse literatuur. Als geen ander kent zij de straten in Istanbul waar ooit schrijvers en dichters kwamen – de Turkse literaire traditie is lang, en de literaire wereld drukbevolkt. U kunt bij haar verschillende wandelingen boeken, bijvoorbeeld een wandeling door Beyoðlu en de oude wijken rond het centrum, waarbij zij vertelt over een aantal belangrijke schrijvers uit de moderne romanliteratuur, zoals Orhan Pamuk, Oðuz Atay, Ahmet Hamdi Tanpýnar en Orhan Kemal. (Desgewenst inclusief bezoek aan het Museum van de onschuld van Orhan Pamuk.) Of een wandeling langs de Bosporus, meer gericht op schrijvers die eind negentiende, begin twintigste eeuw leefden, zoals Tevfik Fikret, Abdülhak Þinasi Hisar en Nigâr Haným. Inclusief bezoek aan Aþiyan, het houten huis dat Tevfik Fikret ontwierp en waar hij tot zijn dood woonde. Het heeft een prachtig uitzicht over het water.
De wandelingen duren ieder ongeveer 2,5 uur. Zie haar website voor meer informatie.

Jan Paul Hinrichs laat u in zijn boek Passage Istanbul kennismaken met deze interessante stad aan de hand van gidsen als Lord Byron, Gustave Flaubert en Virginia Woolf. Ook kijkt u mee met Agatha Christie, James Bond en Graham Greene naar de presentatie van Istanbul in films. Interessant voor de echte reiziger, maar ook voor degene die liever reist vanuit de leunstoel. Het is te koop bij uitgeverij Bas Lubberhuizen.

Als u zelf wat romans en verhalen wil lezen die zich afspelen in Istanbul, kijkt u dan eens op de wereldkaart van Literatuurplein. Daar vindt u vast iets van uw gading.

Gods, Heroes and Romantics
Een literaire odyssee van Istanbul naar Athene, inclusief zwemmen bij de Hellespont, het beklimmen van de berg Olympus en een bezoek aan Troje, Meteora, en Delphi. Een uniek elfdaags avontuur van The Word Travels, een reis door de tijd, langs mythen en legenden uit de oudheid.
Deze groepsreis is te boeken in lente, zomer en herfst. U moet wel in goede conditie zijn, er wordt veel gezwommen en gelopen.
Op de site van The World Travels staat een zeer uitgebreide omschrijving van deze reis in zijn algemeenheid en de onderdelen (plaatsen) in het bijzonder.

The Word Travels is een bijzondere reisorganisatie, opgezet vanuit een passie voor boeken. Ze organiseren o.a. begeleide wandelingen, toertochten en schrijfcursussen.

Laatst gewijzigd: 18-04-2017

Naar de overzichtspagina

Delen
Koppelingen
Personen
Boeken
Organisaties
Wereldkaart