Konstanz
Per Pedal zur Poesie
Zes literaire fietsdagtochten, uiteraard ook te wandelen, maar dan doet u er ongetwijfeld wat langer over. De routes voeren u o.a. langs literaire musea en andere plekken die een belangrijke rol spelen in de Duitse literatuur, ofwel omdat ze in boeken beschreven zijn, ofwel omdat er bijvoorbeeld een auteur geboren is, gewoond of gewerkt heeft.

Route 3: Van Konstanz via Gottlieben, Ermatingen,Schloss Arenenberg en Steckborn naar Stein am Rhein (34,2 km)

De route start in de universiteitsstad Konstanz in Duitsland. Hij voert meteen de grens over, langs de Zwitserse zuidoever van de Untersee, onderdeel het Bodenmeer, langs het kloostereiland Reichenau, de landstreek Hegau en Slot Arenenberg, waar door de stiefdochter van Napoleon III vele literaire salons werden georganiseerd (foto). De route eindigt in het Middeleeuws-pittoreske Stein am Rhein.
Anders dan de noordelijke oever was de Zwitserse kant niet alleen maar een plek waar mensen naar toe trokken die het stedelijk leven ontvluchtten, of voor bohémiens en kunstenaars die zich aangetrokken voelden tot de natuur. In de periode van en na de revolutie van 1848 werd deze zijde van de Untersee een veilige haven voor vluchtelingen die leden onder repressie en vervolging.
Enkele andere auteurs die tijdens de tocht ter sprake komen:Lord Byron, Thomas Mann, Friedrich Glauser.

Vanuit Stein am Rhein kan men een 2 uur durende boottocht maken naar de watervallen van Schaffhausen, zoals ook D.H. Lawrence (1885 – 1930) deed.
Vanuit Stein am Rhein kan men ook verder reizen aan de noordkant van het meer aan de hand van route 4.

Een brochure van deze wandeling is te downloaden of te bestellen bij de webwinkel van het Deutsche Literaturarchiv te Marbach:
- Radweg 3

Andere routes:
- Radweg 1
- Radweg 2
- Radweg 4
- Radweg 5
- Radweg 6

Laatst gewijzigd: 15-03-2018

Naar de overzichtspagina

Delen
Wereldkaart