Le Havre
Veel schrijvers hebben ooit in hun romans een beeld opgeroepen van deze stad aan zee. Denk bv. aan Stendhal, Queneau, Balzac, Zola, Sartre en Céline.

Promenade Littéraire
Sinds september 2014 kan men een wandeling maken door de stad langs 20 speciale literaire bankjes die daar geplaatst zijn. Iedere auteur heeft zo zijn eigen herinneringsplek.
Als wandelaar neemt u plaats, u scant de QR code van het bankje en luistert naar een voorgelezen tekst die direct betrekking heeft op de plaats waar u zit! Ook hebt u toegang tot bijbehorende foto’s, schilderijen en filmfragmenten.
De Havrenaars zelf schijnen de route al zeer te waarderen. Wie weet komt u met een andere liefhebber aan de praat….
Wie alle bankjes wil aandoen, is zo’n 2½ uur onderweg. Wie enkele bankjes voldoende vindt: ze staan zo’n 10 minuten lopen van elkaar.
De wandeling is getiteld: Promenade Littéraire. Via een website is een uitgebreide beschrijving te vinden, met een plattegrondje ter ondersteuning.

Sartre en Queneau
In dezelfde website staan nog twee andere literaire wandelingen: La promenade Jean-Paul Sartre en La promenade Raymond Queneau.
De eerste volgt Jean Paul Sartres boek Walging (La nausée). Weliswaar speelt deze roman zich af in een denkbeeldige plaats Bouville, maar er zijn zeer veel aanwijzingen dat Le Havre hiervoor model heeft gestaan. De Parijzenaar Sartre (1905-1980) is dan ook gedurende enkele jaren leraar geweest aan het lyceum van Le Havre.
De tweede wandeling volgt de gebeurtenissen uit een roman van Raymond Queneau (1903-1976). Dit boek Een barre winter, speelt zich af in Le Havre, Queneau’s geboortestad.

Festival
In de winter kan men in de stad terecht voor een jaarlijks een vierdaags literair festival in januari, Le Goût des autres. Tijdens dit festival worden regelmatig de grenzen van het geschrevene opgezocht, met behulp van theatermakers en filmregisseurs die hun bijdrage leveren aan het programma.

Laatst gewijzigd: 27-05-2017

Naar de overzichtspagina

Delen
Wereldkaart