Los Angeles
De op een na grootste stad van de Verenigde Staten is Los Angeles, vooral bekend door Hollywood, Beverley Hills en het strand van Malibu. Op literair gebied heeft de stad echter ook veel te bieden. Charles Bukowski groeide er op en onder meer William Faulkner, Ernest Hemingway, Scott Fitzgerald en Thomas Wolfe vonden er een werkplek. Bekende boeken als Het grote slapen (Raymond Chandler), Fortuna’s dochter (Isabel Allende) en De zwarte dahlia (James Ellroy) spelen in Los Angeles.

Boekwinkels
Los Angeles heeft een paar honderd - vaak bijzondere - boekwinkels, hier vindt u een selectie: Discover Los Angeles - bookstores.

Hotspots
Los Angeles is een stad in continue ontwikkeling, er verandert veel qua bevolkingsgroei, infrastructuur en bebouwing, maar sommige bijzondere literaire plekken blijven bestaan.
Zo vindt u aan 630 West 5th Street Los Angeles Central Public Library (foto links). De openbare bibliotheek van Los Angeles mag met zijn oud-Egyptische en Mediterrane uitstraling opvallend genoemd worden. Ook de inrichting is erg mooi. De bibliotheek werd ontworpen door Bertram Grosvenor Goodhue en werd in 1933 in gebruik genomen. Er zijn bijna 6,5 miljoen titels te vinden en een collectie van meer dan 3 miljoen historische (kranten)foto’s.
Verder vindt u aan 6667 Hollywood Blvd. The Musso & Frank Grill, waar schrijvers als Kurt Vonnegut, William Faulkner, Scott Fitzgerald en Joseph Heller graag kwamen om te werken of te drinken. Er zijn nog steeds voorwerpen te vinden die aan die tijden herinneren.
Een klein stukje verderop, aan 7000 Hollywood Blvd. staat het Hollywood Roosevelt Hotel, waar William Faulkner regelmatig met zijn vriend Edmund Kohn Shakespeare reciteerde. Het schijnt ook te spoken in het hotel, veel overleden beroemdheden worden er tot de dag van vandaag nog gespot. Zo zijn er meerdere meldingen van Marilyn Monroe.

The Huntington Library
Een kilometer of 20 ten noordoosten van Los Angeles, in Pasadena, is The Huntington Library gevestigd, een privaat, educatief en cultureel onderzoekscentrum. In Huntington Library bewaart en beheert men onder andere een Gutenbergbijbel, het Ellesmere Chaucer-manuscript, John James Audubons The Birds of America en een bijzondere verzameling van de vroege edities van de werken van William Shakespeare, waaronder de eerste twee kwarto's van Hamlet.

Literaire Festivals
Ieder jaar vindt in april op de universiteitscampus het gratis toegankelijke L.A. Times Festival of Books plaats, het grootste literaire festival van de Verenigde Staten, met jaarlijks meer dan 150.000 bezoekers. Meer informatie: L.A. Times Festival of Books.
Naast het L.A. Times Festival of Books worden nog een paar kleinere festivals georganiseerd, zoals Hollywood Book Festival, Leimert Park Village Book Fair en LitFest Pasadena.

Literaire agenda
Voor een overzicht van literaire activiteiten in Los Angeles, kunt u terecht op de website van Discover Los Angeles: Discover Los Angeles - agenda.

Laatst gewijzigd: 14-3-2017

Naar de overzichtspagina

Delen
Wereldkaart