Madrid
De wijk Barrio de las Letras (Literatuurwijk) is een buurt in het centrum van Madrid waar enkele van de grootste Spaanse schrijvers door de jaren heen hebben gewoond en gewerkt. Het is nog steeds een afwisselende, gezellige wijk met smalle, verkeersluwe straatjes en leuke pleintjes als de Plaza de Santa Ana, waar zich een standbeeld bevindt van de Spaanse dichter Federico García Lorca. Vlakbij bevindt zich het oudste theater van de stad, het Teatro Español.
Men treft er de woningen van beroemde schrijvers uit de Spaanse Gouden periode: Lope de Vega, Quevedo, Góngora en Cervantes, van wie men op de straatstenen inscripties en korte teksten kan vinden.
In de Calle de Cervantes is een plaquette te vinden op de plaats waar Cervantes stierf (23 april 1616).
In dezelfde straat bevindt zich ook het huis van Lope de Vega, gebouwd in de 16e eeuw. Don Félix Lope de Vega kocht het huis in 1610 en woonde er tot zijn dood in 1635. Het huis – net als de bijbehorende tuin weer grotendeels teruggebracht in zijn oude staat – is nu een museum.

Mocht u de smaak te pakken krijgen, Frans kunnen lezen en graag wat meer aandacht aan de schepper van de dolende ridder Don Quichotte willen besteden, dan kunt u goed terecht bij deze Franse website. Daar is een pdf-bestand te downloaden, waarin u kunt lezen waar u in Madrid de sporen van Miguel de Cervantes kunt vinden, of wat er te vinden is in Alcalá de Henares (waar Cervantes in 1547 geboren werd) en hoe u indruk kunt krijgen van La Mancha - de streek waar zijn roman Don Quichotte zich afspeelt.

Madrid was ook de stad van de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway. Hij heeft op veel plaatsen gewoond, maar Madrid was hem het liefst.
Hij kwam graag in de Cerveceria Alamana, een kroeg op de Plaza Ana (foto links). Ook was hij vaste gast in het beroemde Restaurante Sabrino de Botín, aan de Calle Cuchilleros. Tijdens de Spaanse burgeroorlog logeerde hij in Hotel Florida aan de Plaza Callao. In de bar van dit hotel zijn veel foto’s van hem te vinden, net als in de Taberna Chicote aan de Calle Gran Via.
Om deze plekken te bekijken kun je je slechts laten leiden door een aantal Engelstalige beschrijvingen, zoals de City Walking Tour: Hemingway's Madrid, ook verkrijgbaar als iOS app “City Maps and Walks (470+ Cities)” in iTunes en als Android app "Madrid Map and Walks" in Google Play.

Een enigszins vergelijkbare wandeling werd beschreven door David Farley in de New York Times van 17 juni 2011.

Restaurant Botin tenslotte (foto rechts), door Hemingway vaak bezocht en sinds die tijd nog nauwelijks veranderd, geeft in zijn website drie aardige literaire wandelingen: The literature route, The Hemingway Route en The legends of Madrid route.

Laatst gewijzigd: 17-3-2014

Naar de overzichtspagina