Marseille
Marseille, de stad die het Franse volkslied zijn naam gaf, is de poort van Zuid-Europa naar het Middellandse Zeegebied. Een plek waar Frankrijk, Europa, Afrika en Azië elkaar ontmoeten.
Marseille was één van de twee steden die uitgeroepen werden tot Culturele Hoofdstad van Europa in 2013. De andere Culturele Hoofdstad was Košice, in Slowakije. Dat betekent dat in 2013 – onder de noemer Marseille Provence 2013 veel extra evenementen werden georganiseerd – ook literaire, naast tentoonstellingen, concerten en excursies naar het achterland, de Provence, of naar Chateau d'If, het gevangeniseiland dat beroemd is geworden door de roman van Alexandre Dumas De Graaf van Monte- Christo.
Foto rechts: La bibliothèque de L’Alcazar, 58 Cours Belsunce.

Wandelen met de Literaire Toerist
Voor een Nederlandstalig hulpje bij een literaire wandeling door Marseille, kunt u gebruik maken van de website De Literaire Toerist. De samenstelster van dit onderdeel leidt u rond aan de hand van het boek Transit van de Duitse schrijfster Anna Seghers (1900-1983).

Wandelen met Nord-Süd-Passage
Ook na 2013 heeft Marseille het nodige te bieden aan de literatuurliefhebber. Wie graag eens loopt waar beroemde schrijvers liepen, woonden, leefden, kan zich wenden tot Nord-Süd-Passage (voorheen Passage & Co), een organisatie die is opgericht in 1996 in Marseille en zich bezig houdt met culturele uitwisseling tussen Frankrijk en Duitsland. Vanuit de geschiedenis van de stad richt men zich op de betekenis van Marseille als vluchtplaats voor ballingen, men besteedt aandacht aan eigentijdse poëzie en probeert een breed en gevarieerd publiek te trekken met allerlei activiteiten: workshops, seminars, colloquia, literaire wandelingen en excursies. De voertaal bij deze activiteiten is Frans of Duits. Voor meer informatie: Nord-Süd-Passage (uiteraard ook in Duits).

Wie wil treden in de voetsporen van ballingen kan gratis een uitgebreid e-book downloaden, met de titel Parcours d’Exils Marseille (Franstalige versie) of Exil-Parcours Marseille (Duitstalige versie).

Een wat directere weg naar informatie over de wandelingen in Marseille, is te vinden via de website van de ‘Fédération nationale des maisons d'écrivain & des patrimoines littéraires’, een gedegen organisatie die zich bezighoudt met de bescherming van woonplaatsen van bekende schrijvers en andere plekken van literair belang.
Op de foto links Château d'If, door Alexandre Dumas gebruikt in zijn boek De graaf van Monte-Cristo.

In de website van de Fédération zijn vele ‘Voyages litteraires’ te vinden, o.a. ook die van Passage & Co in Marseille. Vanuit de geschiedenis van de stad richt de Fédération zich op de betekenis van Marseille als poort naar de Orient, als woon- of verblijfplaats van vele beroemde auteurs en uiteraard ook als vluchtplaats voor ballingen.
Enkele wandelingen (balades) waaruit men kan kiezen:
Marseille - Porte de l'Orient
In de 19e eeuw was het rijke Marseille de toegangspoort tot het Oosten. Schrijvers als Stendhal, Victor Hugo, Théophile Gautier, Gustave Flaubert, Alexandre Dumas, Gérard de Nerval et Arthur Schopenhauer verbleven er, hetzij als bewoner, hetzij op doorreis.
Marseille - Ville des Exilés
Gedurende de nazitijd vluchtten vele kunstenaars en schrijvers uit Oostenrijk en Duitsland naar Marseille, vaak in de hoop vandaar verder te kunnen trekken naar veiliger oorden, of men bleef er als banneling.
Marseille au féminin - Passagères célèbres
Over de stad, gezien door de ogen van beroemde schrijfsters : George Sand, Flora Tristan, Simone Weil, Mary Jayne Gold en Simone de Beauvoir.
Marseille - vu par les voyageurs et artistes allemands au XIX° et XX° siècle
Marseille, gezien door de ogen van beroemde Duitse schrijvers en reizigers in de 19e en 20e eeuw, o.a. Arthur et Johanna Schopenhauer, Achim von Armin, Heinrich Heine, Joseph Roth, Kurt Tucholsky, Erika, Klaus et Heinrich Mann, en vele anderen.

In Marseille
Op Literatuurplein vindt u nog veel meer boeken die zich afspelen in Marseille.

Laatst gewijzigd: 27-05-2017

Naar de overzichtspagina

Delen
Koppelingen
Personen
Wereldkaart