Nemea
Heracles was een legendarische held uit de Griekse mythologie. Hij was de zoon van oppergod Zeus en hij werd beroemd door de twaalf onmogelijk zware werken die hij moest uitvoeren, omdat hij in een vlaag van waanzin zijn kinderen had vermoord.
Eén van de bekendste was het schoonmaken van de stal van koning Augias, waar de mest van honderden runderen zich jarenlang had opgehoopt - een klus die voortleeft in onze uitdrukking ‘Augiasstal’.
Ook moest hij de gevaarlijke leeuw van Nemea doden, evenals de Hydra, een veelkoppige slang. Hij moest een woest zwijn vangen en de hellehond ontvoeren uit de onderwereld. Dat, en nog veel meer, kreeg hij voor elkaar door zijn moed, kracht en slimheid.

Veel locaties uit dit oude verhaal zijn te vinden op de Peloponnesos. Op Route You is een auto/motortocht (661 km) beschreven langs een aantal van deze mythologische plekken. De route start bij Nemea, en eindigt in Athene. Hij bestrijkt de hele Peloponnesos en is 661 km lang. De bezienswaardigheden zijn uitvoerig en met liefde beschreven.

Wie het verhaal op zijn gemak van te voren wil (her)lezen kan natuurlijk terecht in één van de vele verzamelingen, bijvoorbeeld Griekse mythen en sagen, van de hand van Jo Claes, of de klassieke bundel van Gustav Schwab & J.K. van den Brink.

Laatst gewijzigd: 16-03-2018

Naar de overzichtspagina

Delen
Wereldkaart