Oxford
Er is een Oxford in Nieuw Zeeland, een in Canada, en er zijn wel 21 Oxfords in de Verenigde Staten. Er is een Mount Oxford, twee Lake Oxfords, en een Oxford County. Oxford leent zijn naam ook aan Oxford bags, Oxford Marmalade, Oxford grey (een donkergrijze kleur), Oxford shoes, de Oxford Comma, de Oxford Group, de Oxford Movement en de Oxford accent.
Iedereen kent Oxford in ieder geval als universiteitsstad en waarschijnlijk als thuishaven van Inspector Morse, de hoofdpersoon uit de boeken van Colin Dexter.
Maar niet alleen Dexter is verbonden met deze prachtige stad, ook Lewis Carroll, Thomas Hardy, Samuel Johnson, C.S. Lewis, T.E. Lawrence, Ian McEwan, Philip Pullman, William Shakespeare, J.R.R. Tolkien, Oscar Wilde en vele anderen uit de literaire wereld hebben erover geschreven, en gewoond, gewerkt of gestudeerd.

Inspector Morse Tour
Vrijwel elke dag start er wel een twee uur lange begeleide wandeling die u meeneemt in de voetstappen van een van de beroemdste detectives uit de tv- en literaire wereld, Inspector Morse. Naast deze Morse- en een algemene literaire wandeling onder begeleiding van een gids verzorgt Experience Oxfordshire ook: Pottering in Harry’s Footsteps, en wandelingen in het teken van leven en werk van J.R.R. Tolkien en C.S. Lewis. Ook het Oxford als geliefde filmlocatie is te bezichtigen.
Alle informatie over deze wandelingen is te vinden in deze website.

The Sunday Times Oxford Literary Festival
Ieder jaar wordt eind maart, begin april het The Sunday Times Oxford Literary Festival georganiseerd. Tijdens dit festival is het mogelijk aan speciaal georganiseerde literaire wandelingen deel te nemen. Op de website kunt u bekijken welke wandelingen voor de eerstvolgende editie geprogrammeerd staan.

Bodleian Library
Oxford’s bibliotheken genieten een grote reputatie, niet alleen vanwege hun unieke collecties van boeken en manuscripten, ook vanwege hun behuizing. Sommige bibliotheken zitten al vanaf de Middeleeuwen in hetzelfde gebouw. De belangrijkste van de bijna veertig bibliotheken die de universiteit telt, is Bodleian Library. Het Bodleian is sinds 1602 toegankelijk voor studenten, en in het bezit van een collectie die gestart is door Humfrey, graaf van Gloucester, in de vijftiende eeuw. De centrale Bodleian Library telt drie gebouwen: de Old Library, de New Library en de Radcliffe Camera (foto rechts). Alledrie zijn ze een bezoek meer dan waard.

Blackwell Walking Tours of Oxford
Ook Blackwell Walking Tours of Oxford organiseert verschillende (literaire) wandelingen door Oxford. Zo kunt u iedere woensdag de Literary Tour of Oxford lopen, en een keer per week de Inklings Tour, die staat in het teken van de 'Inklings', een informele letterkundige discussiegroep (1939-1960) met zeer trouwe leden als Tolkien en Lewis. Reserveren kan ook via internet, zie Oxfordwalkingtours, of Oxfordcityguide.

Laatst gewijzigd: 16-03-2018

Naar de overzichtspagina