Paju
Op ongeveer 30 kilometer van Seoul ligt de Paju Bookcity, een speciaal ontworpen Boekenstad. Zowel de architectuur als de vormgeving en planning van deze ‘stad’ zijn geheel gericht op het scheppen van een oord waar de hedendaagse mens weer zichzelf kan worden, rust kan vinden in het boek.

Na een turbulente periode in de geschiedenis van Korea, is Paju gebouwd als een land van belofte. Nu is het de thuisbasis van 250 uitgevers en wonen er meer dan 10.000 werknemers. De bezoeker kan in Paju het hele publicatieproces volgen: van planning tot druk en distributie, of een bezoek brengen aan de boekencafés, galeries en restaurants van The Asia Publication Culture and Information Centre. Of aan het Tan Tan Story House, gespecialiseerd in geïllustreerde kinderboeken en voorzien van een cultureel centrum voor kinderen, waar ze zich kunnen uitleven in verschillende activiteiten.

Ook al gaat het hier om een afwijkende opzet, toch is Paju opgenomen in de lijst van Boekensteden, beheerd door de International Organisation of Book Towns (IOB).
De meeste boekensteden zijn kleine steden of dorpen die zich kenmerken door een historische stadskern, een mooie landelijke omgeving en een flink aantal tweedehands boekwinkels en antiquariaten.
In alle boekensteden worden regelmatig boekenmarkten of literaire festivals georganiseerd, of men besteedt op andere wijze aandacht aan het boek. Elke twee jaar organiseert één van de aangesloten steden het International Booktown Festival. Dit festival werd voor het eerst gehouden in het Nederlandse Bredevoort ter gelegenheid van haar eerste lustrum als Boekenstad in 1998.

Meer informatie over de achtergrond en opzet van Paju is te vinden in de website Pajubookcity.

Laatst gewijzigd: 15-10-2014

Naar de overzichtspagina

Delen
Wereldkaart