Redu
Redu is een dorp in de Belgische Ardennen, dat internationale bekendheid geniet als boekenstad (Village du Livre). In het dorp zijn sinds 1984 een twintigtal boekwinkels gevestigd, veelal antiquariaten en tweedehands boekwinkels. Elke winkel heeft een eigen specialiteit: geschiedenis, literatuur, wetenschappen, Belgicana, toerisme, kunst of strips. Er is ook een boekbinderij en een atelier waar papier gemaakt wordt.
Met Pasen is er een groot boekenfeest, in mei een beurs voor schrijfobjecten en de eerste zaterdag van augustus is er de boekennacht.

Het dorp met zo'n 500 inwoners trekt jaarlijks ruim 300.000 bezoekers. Op wereldvlak plaatst het zich op de tweede plaats als boekendorp na Hay-on-Wye. Het concept werd later door andere landen overgenomen. Zo werd in 1993 Bredevoort in Nederland officieel als boekenstad gedoopt.
Meer informatie: www.redu-villagedulivre.be

Wandeling langs bovenloop van de Lesse
Prachtige wandeling van 8 km door de natuur rondom Redu, en natuurlijk door Redu zelf.

I.O.B. - International Organisation of Book Towns
Naar voorbeeld van Hay-on-Wye in Wales zijn er in de loop der jaren meerdere Boekensteden ontstaan, zoals het Nederlandse Bredevoort.
De kenmerken zijn o.a. een historische stadskern, een mooie landelijke omgeving en een tiental antiquariaten. Elke twee jaar organiseert een van de boekensteden, die aangesloten is bij de Internationale Organisatie van Boekensteden (I.O.B.), het International Booktown Festival. Dit festival is ontstaan in Bredevoort ter gelegenheid van haar eerste lustrum als Boekenstad in 1998.
Meer informatie: Book Towns.

Laatst gewijzigd: 21-03-2018

Naar de overzichtspagina

Delen
Wereldkaart