Rotterdam
Rotterdam is een bruisende stad, met een grote, drukbezochte bibliotheek en een opgewekt literair leven. De stad is de geboorteplaats van misschien wel de beroemdste Europeaan, Desiderius Erasmus, maar ook van zulke uiteenlopende figuren als Tonny van der Horst, Jules Deelder, Henk Hofland, Chris Abkoude of Anna Blaman.
U kunt er literaire wandelingen maken, individueel, aan de hand van een boek of in een groep onder leiding van een gids. Uw bezoek aan de stad is ook te combineren met het bijwonen van één van de literaire festivals of evenementen die er in de loop van het jaar georganiseerd worden.
En ook als u zomaar door de stad loopt, kijk dan vooral goed om u heen. Op de meest onverwachte plaatsen vindt u dichtregels: op daken, traptreden, zuilen en niet te vergeten, op vuilniswagens!

De suggesties die hier volgen, hebben we voor het gemak als volgt ingedeeld:
* Wandelen onder leiding van een gids
* Wandelen met een boek
* Festivals en evenementen

WANDELEN MET EEN GIDS

Walk, eat, read
Iedere woensdag wordt er vanuit Bistrobar Binnenrotte een literaire stadswandeling georganiseerd, dwars door het centrum van Rotterdam. Onder leiding van een lokale gids komt u langs verborgen spreuken, literaire plekken en pleisterplaatsen van bekende literaire figuren. Bij vertrek krijgt u een originele knapzak mee met een heerlijke inhoud.
Bistrobar Binnenrotte is te vinden in het gebouw van de Centrale Bibliotheek aan de Hoogstraat 110 (foto bovenaan). De wandeling eindigt daar ook.
De "Walk, Eat, Read" stadstoer duurt 3 uur (14.00 - 17.00 uur). Elke woensdag is er een open inschrijving. U kunt zich hiervoor aanmelden t/m dinsdag 15.00 uur via: info@marcorganiseert.nl
De wandeling is ook te boeken als groepsarrangement (vanaf 15 personen), dag en tijdstip in overleg vast te stellen.

Poetry Tour
De wereldhaven Rotterdam is de door de eeuwen heen ook de thuishaven geweest van veel schrijvers en dichters. Deze tour, onder leiding van een gids van Leijnse Stadstours Rotterdam, voert u gedurende anderhalf uur vanuit de Centrale Bibliotheek langs plaatsen die door dichters zijn bezongen en door schrijvers beschreven. In hun voetsporen loopt u door de straten, langs de singels en over de pleinen van de binnenstad. U komt langs de Botersloot, de Sint Laurenskerk, Erasmus, het Stadhuis en het Schielandhuis. Aan bod komen onder andere: Paul Verlaine, Heiman Dullaert, Joost van den Vondel, Pieter Rabus, Bob den Uyl, Chris van Abkoude, Koos Speenhoff, J.H.Leopold, Clara Eggink, J.C Schagen, Jules Deelder, Jan Oudenaarden en Rien Vroegindeweij. Voor meer informatie: Rotterdam Tours.

Storytrail - Stadswandeling met verteller
Storytrail is een organisatie die in verschillende steden en dorpen 'theaterwandelingen' verzorgt. Een verhalenverteller neemt je mee de stad in. Terwijl je daar wandelt, hoor je de verhalen en anekdotes over de helden, schurken, en heiligen van de stad, en de opvallende en vreemde zaken die er plaatsvonden.
In Rotterdam verzorgt Storytrail twee verschillende wandelingen: één in de oude Haven, en één in Delfshaven.
Het is een leuke animerende aanpak voor groepen vanaf 2 personen, via 'open inschrijving', of voor besloten groepen vanaf 15 personen. Groepen kunnen in overleg een datum kiezen, of zich aanmelden bij een van tevoren vaststaande wandeling. Voor meer informatie, ook specifiek voor Rotterdam en meer in het bijzonder het stadsdeel Delfshaven, zie de website van Storytrail.

WANDELEN MET EEN BOEK

Drie wandelingen
Jan Oudenaarden en Rien Vroegindeweij, Rotterdamkenners en stadschroniqueurs, verenigd in het Rotterdammologisch Instituut, verzorgden een heuse Rotterdamse wandeltrilogie: De Leopoldroute (2007), De Blamanroute (2009) en De Bordewijkroute (2010).
Deze literair-historische wandelingen kunt u gewoon thuis lezen, maar de kans is groot dat u pardoes besluit tot een dagje Rotterdam. En dan is het handig dat de boekjes moeiteloos in binnenzak of handtas passen.
Naast de wandeling vindt u een toelichting, illustraties en een flink aantal schrijversbiografieën in aparte kaders. De boekjes beperken zich namelijk niet tot Leopold, Blaman of Bordewijk. Ook andere auteurs krijgen ruim aandacht: Elsschot, Bloem, en Deelder, Vaandrager en veel andere Rotterdamse literatoren.

Langs het bombardement
Dezelfde Jan Oudenaarden en Rien Vroegindeweij verkenden de Brandgrens van Rotterdam. Het boek De Brandgrensroute (2015) leidt de lezer langs de plekken waar in mei 1940 het vuur woedde, en doofde. Waar geblakerde en geschonden gebouwen ternauwernood overeind bleven, of bij het puinruimen alsnog voorgoed uit het beeld van de stad verdwenen.
De meeste stedelingen waren sprakeloos, sommige hebben opgeschreven wat ze zagen en meemaakten, andere beseften later wat er precies gebeurd was. In het fraai geïllustreerde boekje leest u hoe o.a. Drs. P., Henk Hofland, Leni Saris, Alfred Kossmann, Koos Postema en vele anderen het bombardement van 14 mei 1940 op Rotterdam beleefden.
De wandeling langs de brandgrens, met een lengte van 12 kilometer, loopt langs de ‘rooilijn’ waarbinnen de nieuwe stad werd opgebouwd, langs de lijn tussen het heden en het verleden van Rotterdam.

De Kossmannroute
In 2013 verscheen bij uitgeverij Trichis Publishing van de hand van dezelfde auteurs De Kossmannroute, een wandelroute door Rotterdam Blijdorp-Noord.
Alfred Kossmann (1922- 1998) groeide daar op aan de Statensingel. Zijn vader was directeur van de Gemeentebibliotheek. Als dichter en schrijver was Kossmann veelzijdig, hij werkte als journalist, in de boekhandel en bij Rotterdamse uitgeverijen. Naast de literaire wetenswaardigheden biedt deze wandelroute ook een kennismaking met de buurten en wijken van Blijdorp-Noord.

Rotterdam in nieuwe gedichten
In de fraai verzorgde uitgave Poëtisch Rotterdam brengen 31 dichters deze wereldstad in kaart met nieuwe gedichten. Iedere dichter koos een plek in de stad. Dat kan een straat of een plein zijn, een gebouw of een beeld. Van al die plekken werd een wandeling gemaakt en zo loopt u een verrassende route door de stad.
U wandelt van gedicht naar gedicht, dichter Daniël Dee schreef de verbindende teksten en neemt u mee langs vergeten hoeken en onbekende stegen. Trek stevige wandelschoenen aan, want u bent een kleine 4 uur onderweg.
Onder de opgenomen dichters treft men o.a.: Jana Beranová, Daniël Dee, J.A. Deelder, Arjen Duinker, Arthur Japin, Corrie Joosten, Ronald Giphart, Manuel Kneepkens, Hester Knibbe, Paul de Leeuw, Coen Peppelenbos, John Schoorl, Anne Vegter, Rien Vroegindeweij, Leo Vroman, Edward van de Vendel.
Het boek is alleen nog tweedehands verkrijgbaar.
Op de foto rechts het favoriete gebouw van Edward van de Vendel (hoofdkantoor KPN, Kop van Zuid).

FESTIVALS EN EVENEMENTEN

Net als veel andere steden, worden ook in Rotterdam verschillende literaire festivals georganiseerd.
Zo kun je al bijna 50 jaar in Rotterdam tijdens Poetry International in juni op verschillende locaties volop nieuwe en oude dichters ontmoeten en inspiratie opdoen.
Tijdens het jaarlijkse, eendaagse Geen daden maar woorden Festival staat vooral jong talent in de spotlights.
In de zomer is er Literatuur op de Parade en in mei het Woordnachtfestival.
Het jonge, nieuwsgierige Cross Comix festival onderzoekt in november de onuitputtelijke verschijningsvormen van cross overs tussen beeld en kunst, politiek, technologie, wetenschap, media en filosofie.
Let op het Huis der Zotheid, dat regelmatig literaire bijeenkomsten organiseert en bekijk vooral ook de agenda van de Bibliotheek Rotterdam.

Laatst gewijzigd:8-8-2018

Naar de overzichtspagina