Rouen
In deze prachtige stad, gelegen in het departement Seine Maritime, vindt u de sporen van belangrijke Franse schrijvers.

Herinneringen aan Gustave Flaubert
Zo kunt u een bezoek brengen aan het geboortehuis van Gustave Flaubert, nu een museum (foto rechts), gewijd aan deze schrijver èn aan de geschiedenis van de geneeskunde! Flauberts vader was immers chirurg, evenals Charles, de echtgenoot van de hoofdpersoon uit zijn belangrijkste roman, Madame Bovary (1857).
Het museum heet officieel Musée Flaubert et d'Histoire de la Médecine en het is te vinden aan de Rue de Lecat 51, 76000 Rouen. Voor meer informatie, zie de website.

Maar er is meer dat aan deze grote schrijver herinnert: het Palais de Justice waar Flaubert moest verschijnen na protesten tegen de inhoud van zijn boek Madame Bovary, de sublieme kathedraal, die ontelbare keren genoemd wordt in zijn werk, en de Place des Carmes waar zijn standbeeld staat.
Even buiten de stad staat het Pavillon Flaubert, het enige overgebleven onderdeel van een grotere residentie, waar Flaubert lange tijd woonde en werkte. Hij was zeer gehecht aan deze plek. Het paviljoen is nu een museum. Het adres: 18, quai Gustave-Flaubert, 76380 Canteleu (7 km vanaf centrum Rouen, vlakbij het station). Meer informatie in deze website.

Pierre Corneille
Ook Pierre Corneille, een andere grote Franse schrijver werd in Rouen geboren, in 1606. Hij schreef er zijn beroemdste toneelwerk El Cid (1636), dat in die tijd het nodige stof deed opwaaien.

Hier is veel informatie te vinden over de schrijver en de plaatsen die gedurende zijn leven van belang waren (o.a. de school waar hij zijn opleiding kreeg, het paleis van Justitie, waar hij als advocaat optrad). Ook vindt men er onder de knop Rouen au XVIIe siècle / Itinéraire cornelian een op een oude kaart getekende Corneillewandeling (de Itinéraire rouennais).
In de stad zijn natuurlijk ook verschillende standbeelden van de grote schrijver te vinden. Eén daarvan staat in de hal van het stadhuis.

Geboortehuis Corneille
In de Rue de la Pie, op nummer 4, vlakbij de Place du Vieux Marché staat nog altijd zijn geboortehuis, zij het enigszins gemoderniseerd (foto links). Hij bleef er wonen tot hij in 1662 verhuisde naar Parijs, waar hij in 1684 overleed.
Nu is er het Musée - Maison Natale - Pierre Corneille gevestigd.
Het huis is gemeubileerd, er is een gerestaureerde bibliotheek, en een model van de Oude Markt, zoals die eruitzag in 1525. Ook zijn er documenten en prenten met afbeeldingen van de broers Corneille en de stad Rouen.

Buitenhuis Corneille
De familie Corneille bezat ook een buitenhuis, niet ver (8 km) van het centrum van de stad, in de gemeente Petit-Couronne. Pierre erfde het van zijn vader, inclusief zo’n 45 hectare aan landerijen. Lange tijd bleef het bezit nog in handen van de familie. Eind negentiende eeuw werd het eigendom van het Département de la Seine-Inférieure, en besloot men er een museum van te maken (foto rechts).
In dit Musée Pierre Corneille is zijn werkkamer nu in de oude staat teruggebracht met meubels uit de 17e eeuw en met een mooie bibliotheek. Ook is er nu een prachtige tuin en worden er regelmatig evenementen, tentoonstellingen en cursussen georganiseerd.
Het adres: 502 rue Pierre Corneille, Petit-Couronne (Arrondissement Rouen).
Voor meer informatie, zie de website van het Musée Pierre Corneille.

Victor Hugo
Tenslotte nog een uitstapje: zo'n 40 km westelijk van Rouen ligt in Villequier een museum, gewijd aan Victor Hugo, de schrijver die gedurende zijn hele leven het politieke klimaat in Frankrijk becommentarieerde. Het pand waar het museum gevestigd is, behoorde toe aan de familie van Hugo's schoonzoon. In 1951 verwierf het departement het huis, restaureerde het en vestigde er een museum.
Voor meer informatie: Musée Victor Hugo (franstalig).

Laatst gewijzigd: 6-6-2017

Naar de overzichtspagina

Delen
Wereldkaart