San Francisco
San Francisco is vaak gehuld in een wazige mist. Deze mist is er mede voor verantwoordelijk dat de zomers er uitermate koel zijn; de schrijver Mark Twain heeft ooit beweerd dat de koudste winter die hij ooit meegemaakt had, een zomer in San Francisco was.

Gebouwd op niet minder dan 43 heuvels in een baai aan de westkust van de Verenigde Staten, biedt deze stad talrijke bezienswaardigheden, waaronder Golden Gate Bridge, Fisherman's Wharf, talrijke musea en het eiland Alcatraz.


Walking around in books: Don Herron's Hammett literary tour and Dashiell Hammett's San Francisco
Don Herron begeleidt al sinds 1977 de Dashiell Hammett Tour (foto links), hij vertelt over verschillende karakters uit de boeken van Hammett, waaronder Sam Spade, hoofdpersoon uit De Maltezer Valk. Ook voert Herron u o.a. langs het gebouw waar Hammett het beroemde boek schreef, en de plek waar Miles Archer, de partner van Spade, het leven liet.
Meer informatie: Don Herron's website

Bijna altijd wat te doen
Het in San Francisco gehuisveste Litquake Festival verzorgt het hele jaar door activiteiten en bijeenkomsten met schrijvers en dichters. Voor een zeer uitgebreid overzicht van alle literaire activiteiten in deze stad kunt u terecht bij de organisatie Litseen (ook als App te downloaden).

The Beat Museum
Aan 540, Broadway, is het The Beat Museum gevestigd. De Beat Generation was in de jaren '50 van de vorige eeuw een collectief van schrijvers, artiesten en denkers, indertijd meer bekend als The Libertine Circle. Het collectief werd opgericht door Jack Kerouac, Allen Ginsberg en William S. Burroughs. In The Beat Museum vindt u een collectie memorabilia, waaronder originele manuscripten en eerste edities, brieven en persoonlijke bezittingen van de leden van de Beat Generation.

De stad uit
Wie niet opziet tegen een paar uur rijden, of wie toch van plan is te reizen van San Francisco naar Los Angeles, en wie daarbij ook nog houdt van Amerikaanse schrijvers, kan proberen wat tijd in te ruimen voor Salinas en Big Sur.
Salinas is de geboortestad van John Steinbeck, en in Big Sur heeft Henry Miller een flink aantal jaren van zijn leven doorgebracht. Voor meer informatie zie onder Big Sur en Salinas in het Literatuurplein.

Laatst gewijzigd: 30-3-2017

Naar de overzichtspagina