Stein am Rhein
Per Pedal zur Poesie
Zes literaire fietsdagtochten, uiteraard ook te wandelen, maar dan doet u er ongetwijfeld wat langer over. De routes voeren u o.a. langs literaire musea en andere plekken die een belangrijke rol spelen in de Duitse literatuur, ofwel omdat ze in boeken beschreven zijn, ofwel omdat er bijvoorbeeld een auteur geboren is, gewoond of gewerkt heeft.

Route 4: van Stein am Rhein, via Öhningen-Wangen, Gaienhofen, Radolfzell en Allensbach naar Konstanz (50,2 km)

Deze fietstocht van 50 km start aan de Zwitserse grens in het stadje Stein am Rhein, loopt langs de noordelijke oever van de Untersee (onderdeel van de Bodensee) en eindigt in Konstanz.
Men doet o.a. Gaienhofen aan, op het schiereiland Höri, waar Hermann Hesse (1877 – 1962) enkele jaren woonde in een oude boerenwoning in de oude dorpskern. Daar bevindt zich heden ten dage het Hermann-Hesse-Höri-Museum, een combinatie van Höri-Museum en het oude Hesse-Haus. Foto links het standbeeld van Hesse in Gaienhofen.
Ook de joodse schrijver Erich Bloch , geboren in Konstanz, leefde voor de Tweede Wereldoorlog een tijdlang op Höri. Veel later, na een jarenlang verblijf als vluchteling in Amerika, keerde hij terug en schreef daar Das verlorene Paradis; ein leben am Bodensee (1897-1939) Jan Thorbecke Verlag, 1992.
In Konstanz kan men verder reizen aan de zuidkant van het meer aan de hand van Route 3.

Een brochure van deze wandeling is te downloaden of te bestellen bij de webwinkel van het Deutsche Literaturarchiv te Marbach (geboortestad van Friedrich Schiller):
- Radweg 4

Andere routes:
- Radweg 1
- Radweg 2
- Radweg 3
- Radweg 5
- Radweg 6

Laatst gewijzigd: 15-03-2018

Naar de overzichtspagina

Delen
Koppelingen
Personen
Wereldkaart