Stockholm
Stieg Larssons Millenniumtoer
Södermalm was van oudsher een arbeiderswijk van Stockholm en het is één van de veertien eilanden waaruit de hoofdstad bestaat. Het is tegenwoordig ook één van de dichtbevolktste wijken van Scandinavië, en wereldberoemd geworden door de Millennium-trilogie van Stieg Larsson, die zich hier voor het grootste deel afspeelt.

Nu is er een wandeling, een Millennium-tour, die plaatsvindt onder auspiciën van het Stadsmuseum van Stockholm (foto rechts). Deze wandeling van 90 minuten start van juni t/m september iedere zaterdagochtend om 11 uur, onder begeleiding van een Engels- of Franstalige gids. U kunt ook de routekaart kopen en hem zelfstandig lopen.

De hoogtepunten zijn Götgatan, waar Mikael Blomkvist, de hoofdpersoon uit de trilogie, kantoor houdt, het uitzicht over de Riddarfjärden vanuit zijn appartement en ‘Kvarnen’, een legendarische bierhal op Södermalm, die regelmatig wordt bezocht door Lisbeth Salander, de andere hoofdpersoon in de boeken.

Meer informatie: Stockholm City Museum

Verhalenhuis Junibacken
En bent u dan toch in Stockholm, bezoek dan ook Junibacken, een huis vol met verhalen, plezier, bekende kinderboekenfiguren, en vooral veel kattenkwaad. Centraal staan de Verhalentrein en de fantastische verhalen van Astrid Lindgren, maar u komt ook andere beroemde kinderboekfiguren als Pettson & Findus en Karel Klus tegen. Er is tevens een constante tentoonstelling van illustraties in de meest bekende boeken van Astrid Lindgren; Michiel van de Hazelhoeve, Pippi Langkous en Karlsson van het dak.
Meer informatie: Junibacken

Of neem een kijkje bij het jaarlijkse Stockholms Literatuurfestival.

Laatst gewijzigd: 2-8-2018

Naar de overzichtspagina

Delen
Wereldkaart