Sydney
Sydney is de grootste en oudste stad in Australië en de hoofdstad van de deelstaat Nieuw-Zuid-Wales. Sinds de stichting in 1788 is Sydney uitgegroeid tot een zowel nationaal als internationaal belangrijke stad op economisch en cultureel gebied. Een van Sydney's bekendste literaire inwoners is momenteel Markus Zusak (De Boekendief).

Literary Sydney
In het boek Literary Sydney; a walking guide to writer's haunts and other bookish and bohemian places hebben Jill Dimond en Peter Kirkpatrick negen literaire routes samengebracht. Om te beginnen vier rondwandelingen in het centrum, en dan kloksgewijs steeds verder uitwaaierend door de buitenwijken.
Iedere route is uitgebreid beschreven en wordt aangevuld met plattegrondjes, illustraties en verwijzingen naar auteurs, titels van boeken, poëzie en citaten uit boeken. De routes starten allemaal dichtbij een halte van het openbaar vervoer, en vormen gezamenlijk een grote, lange route. Iedere wandeling duurt minstens een uur, de langste is twee uur (onderbrekingen en pauzes niet meegerekend).
Het boek besluit met een lijst van huizen waar auteurs gewoond of gewerkt hebben en musea. Tevens een lijst van relevante organisaties.
Literary Sydney staat deels op Google boeken.

Een snelle wegwijzer
Sydney heeft gedurende zijn bestaan vele schrijvers en dichters geinspireerd, waaronder de Australische Nobelprijswinnaar Patrick White (De lotgevallen van een pionier), die er in 1990 overleed.
Een goede wegwijzer naar beschreven plekken in de stad, bibliotheken, boekhandels, begraafplaatsen, woonhuizen van schrijvers is de Circular Quay Writers' Walk.

Oral history
Wandelen door Sydney wordt een indringende belevenis aan de hand van Oral histories, een bijzonder project dat de verhalen van vele stadsbewoners vastlegt. De interviews zijn soms al oud, net als sommige geïnterviewden, maar daarom niet minder interessant. Ze zijn zowel te beluisteren als te lezen (soms vergezeld van video opnamen) via de website van de stad Sydney.
De verhalen zijn gegroepeerd rond verschillende thema’s. De bezoeker krijgt op deze manier inside-informatie over de stadswijken, de geschiedenis, locaties waar belangrijke gebeurtenissen plaatsvonden, over de rol van de natuur en de cultuur.

Laatst gewijzigd: 21-03-2018

Naar de overzichtspagina

Delen
Koppelingen
Wereldkaart