Toledo
Toledo ligt in La Mancha, een historische regio in Spanje, ten zuiden van Madrid. Het is een droge hoogvlakte, die vooral bekend werd door het beroemde verhaal van Miguel de Cervantes Saavedra (1547- 1616) over de dolende ridder Don Quichot. Cervantes, die geboren werd in Alcalá de Henares, waar men zijn geboortehuis bezoeken kan, heeft ook gewoond in Toledo (en Madrid). In al deze plaatsen is natuurlijk een standbeeld van hem te vinden.

Zijn parodie op de toenmalige ridderverhalen werd in 2009 in een nieuwe vertaling in Nederland uitgebracht onder de titel De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha. In het verhaal zwerft Don Quichot met zijn knecht Sancho Panza door La Mancha.
Oorspronkelijk verscheen het in twee delen, het eerste in 1605, het tweede in 1615. Het was waarschijnlijk 's werelds eerste bestseller.

Don Quichot achterna
Inmiddels zijn er vele manieren om zijn omzwervingen na te reizen. Een paar suggesties: al wandelend, fietsend of gewoon met de auto.

Als u de hele, goed bewegwijzerde autoroute rijdt, komt u ook in de stad Ciudad Real. Daar kunt u een bezoek brengen aan het Museo del Quijote - Biblioteca Cervantina (Spaanstalig).
Voor wat meer informatie over deze route kunt u hier terecht (Nederlandstalig).
De route wordt ook beschreven in het boek In het voetspoor van Don Quichot (2006)

Zie ook Consuegra en Alcalá de Henares elders in het Literatuurplein.

Laatst gewijzigd: 18-05-2015

Naar de overzichtspagina