Triëst
Deze sfeervolle universiteitsstad, op de grens van de Slavische wereld (Slovenie) en de Romeinse wereld (de Mare Adriatico), werd pas in 1954 deel van Italië. Er hangt dan ook een aparte sfeer: naast Italiaans en Oostenrijks doet het ook een beetje 'Parijs-achtig' aan. Grote, statige gebouwen, brede lanen, en niet te vergeten, de koffiehuizen, die vaak een onweerstaanbare aantrekkingskracht hebben op schrijvers.
Zo voltooide de Britse schrijver James Joyce zijn meesterwerk Ulysses aan één van de tafeltjes in Caffè Pirona aan het Largo della Barriera Vecchia 12, een koffiebar/patisserie die sinds de opening in 1900 een ontmoetingsplek voor intellectuelen was geworden.
In Caffè Stella Polare, aan Piazza S. Antonio, sprak hij vaak af met Italo Svevo, de jonge Italiaanse schrijver die hij had ontmoet aan de Berlitz School waar hij lesgaf. Het was Joyce die potentie zag in Svevo en hem aanspoorde om te blijven schrijven.
Overigens zijn beroemde literaire namen in Triëst niet alleen te verbinden aan de koffiehuizen, maar ook aan de kastelen: Dante zelf zou een bezoek hebben gebracht aan de ruïnes van het Kasteel van Duino (foto rechts), waar de beroemde Duitse dichter Rainer Maria Rilke zijn poëtisch meesterwerk De elegieën van Duino schreef.
Kortom, voldoende aanknopingspunten voor de literair geïnteresseerde bezoeker.


Gidsen
Als u uw omzwervingen grondig aan wilt pakken, kunt u gebruik maken van de geweldige gids die Jan Paul Hinrichs samenstelde: Ah Triëst... (zowel in de stad zelf, als in uw leunstoel te lezen). Of u gaat aan de wandel aan de hand van Katja Feremans in de Literaire Toerist.

Musea
En dan heeft Triëst ook nog enkele musea gewijd aan zijn beroemde schrijvende inwoners, zoals het Museo Sveviano (website deels in het Engels), gewijd aan Italo Svevo, of het Museo Joyce (deels in het Engels), gewijd aan James Joyce.
Voor schrijvers uit een ver, Middeleeuws verleden gaat u naar het Museo Petrarchesco Piccolomineo, gewijd aan Petrarca en Enea Silvio Piccolomini. Deze website bevat een Engelstalige toelichting.
Foto links: Museo Sveviano.

Al deze musea zijn gevestigd aan de Via Madonna del Mare 13.

Laatst gewijzigd: 19-10-2015

Naar de overzichtspagina