Tübingen
Per Pedal zur Poesie
Zes literaire fietsdagtochten, uiteraard ook te wandelen, maar dan doet u er ongetwijfeld wat langer over. De routes voeren u o.a. langs literaire musea en andere plekken die een belangrijke rol spelen in de Duitse literatuur, ofwel omdat ze in boeken beschreven zijn, ofwel omdat er bijvoorbeeld een auteur geboren is, gewoond of gewerkt heeft.

Route 6: Van Tübingen, via Reutlingen, Pfullingen en Gomaringen naar Tübingen (50,2 km)

Vanuit Tübingen voert deze fietstocht u langs de rivier de Neckar met zijn fraaie uitzicht op de Schwäbische Alb, via de toenmalige vrije rijksstad Reutlingen, waar lange tijd gepubliceerd kon worden zonder dat men last had van censuur, en Pfullingen, waar op het terrein van het Clarissenklooster, door het Neske-Verlag jarenlang gewerkt werd aan de literatuurgeschiedenis van de Bondsrepubliek, weer terug naar Tübingen.
In Gomaringen zijn nog vele sporen te vinden van Gustav Schwab (1792 – 1850), die o.a. een reisgids schreef over de omgeving en driedelige Schillerbiografie. Als dominee woonde hij in een deel van het slot van Gomaringen, een ruimte die momenteel als museum is ingericht.
In de stad Tübingen bracht de dichter Friedrich Holderlin (1770 – 1843) de laatste helft van zijn leven door. Toen hij in 1807 door velen als krankzinnig werd bestempeld, bracht men hem naar het huis van Ernst Zimmer, een timmerman met liefde voor literatuur. De daaropvolgende 36 jaar bleef Hölderlin in het huis van Zimmer wonen, in een torenruimte waarin hij de mooie vallei van de Neckar kon overzien. Hij werd tot zijn dood in door de familie Zimmer verzorgd. Hij ligt begraven op het stadskerkhof van Tübingen.
De Hölderlinturm is heden ten dage een van de bekendste plekken uit de Duitse literatuur.
Enkele andere auteurs die tijdens de tocht ter sprake komen: Herman Hesse, Paul Celan, Bertold Brecht

Een brochure van deze wandeling is te downloaden, of te bestellen in de webwinkel van het Deutsche Literaturarchiv te Marbach:
- Radweg 6

Andere routes:
- Radweg 1
- Radweg 2
- Radweg 3
- Radweg 4
- Radweg 5

Laatst gewijzigd: 15-03-2018

Naar de overzichtspagina