Venetië
Stad van kunst en literatuur
Venetie is de stad van de tweejaarlijkse grote kunstmanifestatie La Biennale di Venezia, maar wat zou de bezoeker ervan weerhouden om ook wat aandacht aan literatuur te besteden? Per slot van rekening wandelden vele belangrijke dichters en schrijvers hier rond. Verschillende gidsen kunnen hierbij behulpzaam zijn.
Leen Huet bundelde de mooiste literaire teksten over de Noord-Italiaanse kanalenstad in Venetië, een literaire reis. Zij put hierbij uit oude en meer recente literatuur, uit beroemde en haast vergeten teksten over populaire én verscholen plekjes van de stad. De lezer kijkt mee over de schouders van lezenswaardige auteurs, o.a. James, Mann, Brodsky, Couperus, Rolfe en wordt ook nog getrakteerd op mooie oude foto’s.
Voorzien van literatuurlijst en auteursnamenregister. Het boek dateert uit 2005, maar is nog ruim verkrijgbaar.

Een andere gids is Venezia; een anekdotische Reisgids Voor Venetie van de hand van Luc Verhuyck( 2011). Dit boek besteedt veel aandacht aan alle facetten van Venetie, waaronder ook de aandacht die de stad kreeg van beroemdheden uit schilderkunst, muziek en literatuur. Velen hebben er hun hart verloren of hebben zich door de stad laten inspireren.
Ook dit boek bevat een uitgebreide index en nodigt uit tot het maken van literaire wandelingen door deze sfeerrijke stad.

In de voetsporen van commissaris Brunetti
Donna Leon is de schrijfster van de verhalen over de immens populaire commissaris Guido Brunetti, wiens avonturen je brengen tot in alle uithoeken van Venetië en de Lagune. Zij woont sinds 1981 in Venetië en weet als geen ander de unieke sfeer van de stad om te zetten in woorden. Haar boeken kenmerken zich, naast het spannende verhaal, door aandacht voor de Venetiaanse cultuur, muziek en eten.
Toni Sepeda schreef een boek, waarin je Venetië leert kennen door in de voetsporen van Brunetti te treden Brunetti’s Venice - Walks Through Venice with the City's Best-Loved Detective. Mocht u geen zin hebben om met dit boek in de hand op stap te gaan, meldt u dan aan bij Toni Sepeda zelf. Hij treedt ook op als gids en biedt diverse themawandelingen aan. De wandelingen duren 1 tot 2 uur, van donderdag tot zondag, in de periode van september tot eind mei. Zie hier voor meer informatie en het maken van een afspraak.

Kant en klare reis
Mocht u het allemaal liever in wat meer georganiseerde vorm genieten, kijk dan eens bij de reisorganisatie The Word Travels. Daar kunt u een kant en klare reis boeken, onder het motto Venice and Writers.

Laatst gewijzigd: 24-11-2016

Naar de overzichtspagina