Wenen
Wie Wenen bezoekt zou moeten beginnen met het zien van de verfilming van Graham Greene’s thriller The third man uit 1949. De kapotte stad wordt er fascinerend mooi in beeld gebracht. De film heeft een cultstatus, en nog altijd kan men een Third Man wandeling maken langs de plekken uit de film, of een bezoek brengen aan het Third Man Museum. Meer informatie hierover vindt u in de website van de stad Wien of van Viennawalks.

Het is niet de enige roman waarin deze stad figureert. Veel schrijvers en schrijfsters hadden er hun habitat, voor kortere of langere tijd, of schreven verhalen die zich daar afspelen. Gebruik de zoekfunctie van deze website en de verwijzingen springen tevoorschijn!
Zoals het surrealistische Nachtwerk van Thomas Glavinic, de verhalen van Arthur Schnitzler, Elfriede Jelinek, of Joseph Roth.

In Wenen studeerde ook Thomas Bernhard, een van de grootste schrijvers van Oostenrijk, een aantal jaren musicologie, voor hij zijn eerste gedichten publiceerde. Hij had een grondige hekel aan Oostenrijk en trok zich al vroeg terug in Ohlsdorf, een klein dorp waar maar weinig mensen woonden. In zijn Weense tijd kwam hij wel regelmatig in de koffiehuizen en in het Burgtheater werden zijn toneelstukken opgevoerd.

In Wenen kan men dagen rondwandelen van het ene museum naar het andere. Vrijwel iedere belangrijke Wener, schrijver, musicus, of anderszins heeft er wel zijn/ haar eigen gedenkplaats.
Voor een overzicht kunt u terecht in de website van het Literaturhaus (foto links). Daar is ook een overzicht te vinden van interessante wandelingen (niet alleen in Wenen) en een overzicht van aan literatuur / schrijvers gewijde musea en literatuurfestivals.

Ook kunt u uw licht opsteken bij de Tourist Info op de Albertinaplatz, achter de Wiener Staatsoper.

Laatst gewijzigd: 03-08-2018

Naar de overzichtspagina