Zottegem
De bende van Jan de Lichte
Wie zich bevindt in de streek tussen Brussel en Gent (Aalst) zou de Jan de Lichte wandeling eens moeten lopen. De lotgevallen van deze beruchte struikrover (ook wel de Vlaamse Robin Hood genoemd) en zijn roversbende uit Velzeke werden dan ook literair door Hugo Claus en Louis Paul Boon vereeuwigd.
Anton Cogen maakte een scenario voor een meeslepende wandeltocht van ongeveer 9 kilometer door het landschap van de Lichtes geboorteplaats Velzeke, vlakbij Zottegem, in de website van Zottegem ook beschreven als het Struikroverspad.

Wie liever fietst, kan gebruik maken van een fietsroute, ook met behulp van Routeyou. Deze route beloopt 42 km.

De historische figuur van Jan De Lichte staat natuurlijk centraal. Maar het verhaal graaft dieper: hoe gaat onze samenleving om met mensen die niet binnen de lijntjes kleuren? En welke rol speel je in het leven om niet uit- of opgesloten te worden...

Het 3 meter hoge standbeeld op de foto is van de hand van de Geraardsbergse kunstenaar Roel D'Haese. Het werd gemaakt op vraag van het Louis Paul Boon-genootschap. Maar omdat het Zottegemse en het Aalsterse gemeentebestuur weigerden om het standbeeld te plaatsen, kwam het in 1987 in het openluchtmuseum Middelheim in Antwerpen terecht.
Inmiddels, sinds 2009, staat het bij het Antwerpse Justitiepaleis. Of het daar blijft, is de vraag, want er blijft over gebakkeleid worden!

Dit artikel uit Het Nieuwsblad biedt nog wat meer informatie over de beruchte Jan de Lichte.

Laatst gewijzigd: 03-08-2018

Naar de overzichtspagina

Delen
Wereldkaart