Zutphen
"Zutphen kent zoveel historische gebouwen dat het geen straf is om deze Hanzestad kriskras te ontdekken. Deze wandeling brengt je langs oude marktpleinen, middeleeuwse steegjes en panden met fraaie namen."

De titel van het boek 52 wandelingen met schrijvers naar hun jeugd verraadt al waar het over gaat. Van 52 schrijvers is een korte biografie opgenomen en daarop volgt een gedetailleerde beschrijving van een wandeling door het dorp, stad of streek van zijn jeugd. Afgesloten wordt met een plattegrondje, tips en wat praktische en interessante adressen (cafés, campings, musea etc.)
Zutphen wordt vertegenwoordigd door Harm Edens.

Storytrail - Stadswandeling met verteller
Een Storytrail is een theaterwandeling. Een verhalenverteller neemt je mee de stad in. Je wandelt door het decor van het eeuwenoude centrum terwijl je de helden, schurken en heiligen van de stad ontdekt aan de hand van verhalen en anekdotes.
Leuke animerende aanpak voor groepen vanaf 2 personen, via 'open inschrijving', of voor besloten groepen vanaf 15 personen. Groepen kunnen in overleg een datum kiezen, of zich aanmelden bij een van tevoren vaststaande wandeling. Voor meer informatie, ook specifiek voor Zutphen, zie de website van Storytrail.

De Librije
De openbare leeszaal De Librije uit de zestiende eeuw werd opgericht met als belangrijke doelstelling: de mensen voor het ‘ware’ geloof te behouden door hen ‘goede’ boeken te laten lezen. Als openbare leeszaal heeft De Librije slechts dertig jaar gefunctioneerd. Tijdens de zeventiende en achttiende eeuw werd het een particuliere bibliotheek voor raadsleden en predikanten. In de negentiende eeuw raakt De Librije in de vergetelheid. Echter, honderd jaar later wordt het als een monument van wetenschap en geschiedenis gedoopt. Meer informatie: De Librije.

Zutphen is ook de stad van Paul Rodenko, een belangrijk Nederlands dichter, criticus, essayist en vertaler. Rodenko die overigens geboren is in Den Haag (1920) woonde lange tijd in Zutphen. Hij ligt samen met zijn vrouw Jettie Rodenko-Schaper begraven op de Oosterbegraafplaats aan de Voorsterallee.

Laatst gewijzigd: 11-2-2017

Naar de overzichtspagina

Delen
Wereldkaart