De acht bergen
Leestip
Paolo Cognetti

Als Pietro elf jaar is, gaat hij voor het eerst met zijn ouders op vakantie naar een dorpje in de bergen. Hij raakt bevriend met de even oude Bruno die daar woont. Ook als hij ouder is, keert Pietro steeds weer terug naar zijn vriend Bruno en de bergen, ze vormen de rode draad in zijn leven.
Een verhaal over de vriendschap tussen twee mannen, maar ook over de natuur. Over de manier van leven in de bergen, het weer, het lopen en klimmen, maar vooral ook de sfeer. Paolo Cognetti beschrijft het allemaal erg mooi.

"Nu waren de dalen onder ons gevuld met mist en was de lucht helder en parelmoerkleurig, met nog wat laatste sterren die verbleekten naarmate het lichter werd. De zon zou niet lang op zich laten wachten: de alpinisten die naar de verste toppen gingen waren al een tijdje op pad, we hadden ze midden in de nacht horen rommelen en nu ontwaarden we een paar van die touwgroepen op grote hoogte: piepkleine schipbreukelingen in het wit. [...] Uiteindelijk waren we de laatsten die de hut verlieten: eerst moesten we nog over een stuk puinhelling waar onze stijgijzers hard op afketsten en de neiging hadden in elkaar te haken. Het touw hinderde me bij het lopen en ik voelde me stuntelig en te zwaar bepakt. Maar dat gevoel sloeg meteen om toen ik mijn eerste stappen op de sneeuw zette. Van mijn doop op de gletsjer herinner ik me dit: een plotse stevigheid in mijn benen, de stalen punten die in de harde sneeuw beten, de ijzers die perfecte grip boden."

Meer informatie
Delen
Meer leestips
De goede zoon Rob van Essen
Malterfoske Lammert Voos
De experimenten Marion Pauw