De experimenten
Leestip
Marion Pauw

Charlie gaat een weekend op haar stiefmoeder Alma passen, die oud en broos is. Saillant detail: de twee hebben elkaar vijftig jaar lang niet gezien of gesproken. Gedurende het weekend vertelt Alma voor het eerst over haar oorlogsverleden in Blok 10 van Auschwitz. De plek waar gruwelijke medische experimenten werden uitgevoerd op voornamelijk vrouwen. Is haar verhaal voldoende uitleg voor Charlie om te kunnen vergeven? Marion Pauw beschrijft de emoties van vooral Charlie heel mooi, ze blijkt net zo goed slachtoffer van Blok 10.

"Eerst was ik een kind dat niets in te brengen had. Nu is het de zwaarte van haar verhaal waar ik niet tegenop kan. Liggend aan mijn voeten, verzwakt en hoogbejaard, is Alma nog steeds de baas. Ik adem langzaam in door mijn neus en nog langer uit door mijn mond.
'Wat wist vader hiervan?'
Haar ogen staan opvallend helder. Ze lijkt energie te hebben gekregen van het vertellen van haar verhaal. 'Niet veel,' zegt Alma. 'Ik wilde het er niet over hebben.'
'Maar waarom nu dan wel? Na al die jaren?'
'Omdat jij dit moet weten.'
'En vader niet?'
'Nee, alsjeblieft, zeg.' Ze is even stil en zegt: 'Bij vader kon ik een nieuwe versie zijn van mezelf. Door hem kon ik alles achter me laten en een fijn leven leiden. Hoe minder hij ervan wist, hoe beter.'"

Meer informatie
Delen
Meer leestips
De Zusterklokken Lars Mytting
De jongens van Nickel Colson Whitehead
Cody Bernice Berkleef
Verliefd in Griekenland Wilma Hollander