Vissen voor de keizer
Leestip
Didier Decoin

Deze roman speelt zich af in Japan, gedurende de Heianperiode, ruim 1000 jaar geleden. De Heianperiode geldt als het hoogtepunt van het Japanse keizerlijke hof, gevestigd in de toenmalige hoofdstad Heian-kyo (nu Kioto).
Als Miyuki weduwe wordt, neemt ze de nog onvolbrachte taak van haar man op zich; ze brengt de door hem gevangen karpers naar de hoofdstad, waar ze zullen worden uitgezet in de keizerlijke hofvijvers. Het is een reis vol gevaren en Miyuki moet meer dan eens op haar intuïtie en vindingrijkheid vertrouwen.
Naast de avonturen die Miyuki beleeft, is ze natuurlijk in de rouw, wat mooie filosofische bespiegelingen oplevert.

"De andere reden dat de ontgoocheling van het leven haar bespaard was gebleven, was Katsuro's liefde geweest, de liefde die hij haar had geschonken en de liefde die zijn hem had teruggegeven. [...] Miyuki was blij dat ze gelukkig was geweest, ook al wist ze, om eerlijk te zijn, niet wat het woord geluk (shiawase, zei zij) inhield. Ze had er geen definitie aan kunnen geven, behalve om te onderscheiden van zijn talloze tegenovergestelden (droefenis, leed, gekwetstheid, kwelling, onbehagen, schaamte, afkeer, weerzin, teleurstelling, extreme vermoeidheid, uitputting, zwakte, krachteloosheid, ontreddering, wanhoop, verdriet, ergernis) die het dagelijk lot van gevoelige schepsels waren.
Maar het geluk was voorbij."

Meer informatie
Delen
Meer leestips
De goede zoon Rob van Essen
Malterfoske Lammert Voos
De experimenten Marion Pauw