Academica DebutantenPrijs (Nederland)
Sinds 2008 de nieuwe naam van de Debutantenprijs, de jaarlijkse prijs voor debuterende prozaschrijvers, ingesteld in 1994 en voor het eerst toegekend in 1995. Een om de vijf jaar wisselende professionele jury, bestaande uit literair deskundigen uit Nederland en Vlaanderen, nomineert vijf titels die vervolgens door lezerspanels, groepen en individuele lezers bij openbare bibliotheken worden gelezen en beoordeeld. Het als beste debuut gekozen boek wordt de winnaar.

Het initiatief tot de prijs werd genomen door de Stichting Perspektief Dordrecht. Het traject werd georganiseerd in samenwerking met openbare bibliotheken, de Nederlandse Bibliotheek Dienst (later NBD/Biblion), ProBiblio en de Gemeente Dordrecht.

Naast een geldbedrag omvat de prijs een door beeldhouwster Corrie Ammerlaan vervaardigd kunstwerk. Sinds 2008 worden de prijzen beschikbaar gesteld door Academica (financieel adviescentrum voor hoger opgeleiden) en de Gemeente Dordrecht. In 2011 is de naam van de prijs gewijzigd in Academica Literatuurprijs.

Naar de overzichtspagina

Delen