Gouden Boekenuil (België)
In 2010 werd de Gouden Uil voor het laatst uitgereikt. In 2012, na een jaar onderbreking, vliegt de Gouden Boekenuil opnieuw uit, onder een nieuwe naam en in een nieuwe outfit. De belangrijkste literaire prijs in Vlaanderen – de winnaar krijgt 25.000 euro, de vijf genomineerden ieder 1.000 euro – wordt voortaan niet meer uitgereikt in Antwerpen maar in Gent.

Met de Gouden Boekenuil wil de nieuwe organisator Boek.be, de vakvereniging van het Vlaamse boekenvak, met steun van de bank en verzekeraar Fintro, onderdeel van de BNP Paribas groep, de eigentijdse Nederlandstalige literatuur bij een breed publiek onder de aandacht brengen. Mediapartners zijn als voorheen Humo, Canvas, Radio 1, Cobra.be en De Standaard.

Voor de Gouden Boekenuil komen Nederlandstalige literaire werken, zowel fictie als non-fictie, in aanmerking die in de loop van het vorige jaar zijn verschenen bij een Vlaamse uitgever of bij een boekimporteur in Vlaanderen. Een jury van vier literaire recensenten uit Vlaanderen en Nederland, één academicus en een niet stemgerechtigd voorzitter kiest eerst een longlist met twintig titels, vervolgens een shortlist met vijf nominaties en uiteindelijk de winnaar. De longlist wordt bekendgemaakt in januari, de shortlist half februari. De Vlaamse lezers kunnen eveneens hun voorkeur uitspreken. De winnaar van de Prijs van de Lezer ontvangt 2.500 euro.

Naar de overzichtspagina

Delen